nedeľa 4. novembra 2012

Recept - Bratislavské rožky

Potrebujeme:

Cesto :
500 g múky, 125 g bravčovej masti, 125 g masla alebo Hery, 50 g práškového cukru, 10 g droždia, štipka soli, 1 žĺtok, asi 1,5 dl mlieka, vajce na potretie.
Plnka :
500 g mletého maku, 350 g cukru, 50 g hrozienok, 1 balíček vanilínového cukru, 1 strúhané jablko alebo 1 lyžica, 1,5 dl mlieka, citrónová kôra, mleté klinčeky.
Ako na to:

Príprava cesta :
Masť a maslo rozmrvíme v preosiatej múke. Droždie roztopíme vo vlažnom mlieku. V strede múky urobíme jamku, pridáme cukor, štipku soli, žĺtky z vajec a v mlieku roztopené droždie. Zmiesime polotuhé cesto a necháme odpočinúť 2- 12 hodín.
Rožky :
Odpočinuté cesto nakrájame na rovnaké 25 g kúsky, vyvaľkáme na oválne tvary, na kraj položíme 35 g plnky, zabalíme, položíme na plech, tvarujeme na rožky a natrieme žĺtkom. Keď žĺtok zaschne, natrieme rozšľahanými bielkami. Rožky necháme v chlade 1/2 hodinu odpočívať a potom upečieme vo vyhriatej rúre dozlatohneda pri 180° C cca 30 minút. Rúru zbytočne neotvárame. Dvojakým vajcom natreté cesto vytvorí mramorový povrch.

2 komentáre:

  1. Tento komentár bol odstránený autorom.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Tak toho by som si nechala na raňajky páčiť a myslím, že by mi to veľmi chutilo. Musím tento recept čo najskôr vyskúšať. Mám rada také raňajky a keď si predstavím ako je ráno pri takých rožkoch a káve krásne, láka ma to ešte viac. Kávu určite fairtrade a bezkofeínovú z https://www.fairtradecentrum.sk/fair-trade-kava-bez-kofeinu/. Tú mám najradšej ráno a hlavne skvele chutí.
    Už sa nemôžem dočkať tú raňajkách vyskúšam a myslím, že manžel bude tiež rád.

    OdpovedaťOdstrániť