streda 2. októbra 2013

Domáca medicína

ZÁZVOROVO-CITRÓNOVÝ MED PROTI KAŠĽU
POTREBNÉ PRÍSADY

Včelí med, koreň zázvoru (ďumbier lekársky), citrón

POSTUP PRÍPRAVY

Koreň zázvoru očistíme, nakrájame na tenulinké plátky, zmiešame s citrónom, kôru ktorého sme dôkladne umyli a nakrájali na tenké plátky. Dáme do pohára, zalejeme včelím medom a odložíme do chladničky, v ktorej vydrží 2-3 mesiace, samozrejme ak sa dovtedy neminie. Med pomáha proti kašľu a pri nachladnutí. Podávame s čajom alebo len zalejeme horúcou (nie vriacou) vodou.


Výborný- božský- karamelový čaj s cibuľou (vynikajúca a vylepšená varianta cibuľoveho čaju)a chutí aj deťom.ZABERIE!!Výborný na kašeľ ,priedušky,zápaľ pľúc
POTREBNÉ PRÍSADY

cukor, cibuľa, voda, ak máte zázvor

POSTUP PRÍPRAVY

Tento typ čaju ju vylepšenou variantou cibuľového čaju, ktorý ako vieme nie každému chutí.Tento chutí výborne 
a môžem zaručiť,že aj najmenším.Výborný je na PRIEDUŠKY(hneď v ten deň sa uľaví a vykašliava sa )

Robievam ho odoka,ale prídavam ak mám aj nastruhaný zázvor.

OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI

v hrnci si skaramelizujeme cca 6 pl.kryst.cukru
takto ho pomaly rozpúšťáme
teraz ho máme rozpustený
a pozor!!!!zoberieme studenú vodu a ja pridám cca do pol hrnca.robievam v stredne veľkom!Chcela by som upozorniť,že keď nalejete vodu dajte pozor ,lebo začne bublať a aj striekať.Netreba sa ľakať treba znížiť plameň a keď nám cela hmota ,tak stvrdne miešame a postupne sa rozpustí
Pridáme na pol prekrojenú cibuľu aj so šupou a varíme 15min.Potom podávame.Chutí výborne aj deťom a dokonca pomohol aj pri zápale pľúc.Dobru chuť



Citrónovo - cesnakový zázrak

POTREBNÉ PRÍSADY

5 ks celý citrón * 30 strúčikov cesnaku * 1 l vody *

POSTUP PRÍPRAVY

Citróny umyjeme v horúcej vode, nakrájame na malé kúsky. Cesnak očistíme,nakrájame na polovičky. Všetko spolu zmixujeme na kašu. Vylejeme do vody a necháme prejsť varom. Hneď odstavíme. Precedíme cez sitko a nalejeme do flaše. Skladujeme na chladnom mieste, najlepšie v chladničke.
Pijeme denne 2 cl pred jedlom / t.j. štamprlík /. Buď ráno pred rańajkami alebo pred obedom.

Túto lacnú a neškodnú liečivú kúru by mal človek opakovať každý rok. Zápach a cesnakovú vôňu vôbec necítiť. Účinok citrónu s cesnakom sa prejaví naplno.

Odstraňuje vápnik a tuk usadený v tele a v cievach. Posilňuje srdce, upravuje tlak. Po 3 týždňoch pitia pocítite v tele príjemné omladenie. Zvápenatenie a vedľajšie príznaky,ako je zhoršené videnie alebo sluchové potiaže sa postupne zmenšujú a odchádzajú. Po 3 týždňoch kúry by mal človek kúru na 8 dní vynechať a potom opäť 3 týždne pokračovať. Potom sa dostaví prenikavý úspech.

Človek môže zase dobre spať a nemusí v noci pobehovať. Vápnik sa rozpustil. Užíva sa aj ako prevencia proti rakovine štítnej žlazy. Výsledky sú vynikajúce. Jedna pani sa vyhla operácii srdca, pretože tuk a vápnik v cievach sa po kúre rozpustil. Taktiež sa liek osvedčil pri vypadávaní zubov - paradentóze.


Tento receptík som získala od jednej staršej pani. Tak idem vyskúšať. Za pokus to stojí. Už len pre to omladenie. :-)))

OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI

1. Pripravíme si suroviny.
2. Nakrájame a rozmixujeme.
3. Necháme prejsť varom a hneď odstavíme.
4. Precedíme cez sitko a nalejeme do flašky.
5. Nalepíme nálepku a odložíme do chladničky.


Sirup proti kašľu - citrón med a cibuľa

POTREBNÉ PRÍSADY

1 väčšia cibuľa, 1-2 citrony, med

POSTUP PRÍPRAVY

Cibuľu aj citron nakrajame na kolieska a ukladame do vysokej nadoby, moze byť aj sedemdecova fľaša. Naspodok dame citron, potom cibuľu, zalejeme 1-2 lyzicami medu. Pokracujeme citron, cibula, med. Dame na teple miesto, napr. na radiator.Za 2-3 hodinky cibula a citron pustia šťavu a tu potom davame detickam po lyziciach. Kludne aj kazdu hodinu jednu polievkovu lyzicu. Zhruba 6 lyzic denne. Je to fakt rokmi overeny recept a nam velmi pomaha, hlavne na jesen a v obdobi chripky, je aj plny vitaminov.

Citron mozeme len vyzmykat na cibulu s medom.
Med mozeme nahradit krystalovym cukrom, ak sa bojime alergie na med, alebo menej medu dame.
Med moze byt aj scukornately, on sa rozpusti s tym citronom.
Pripravujeme cerstve, najlepsie neskladovat, zjest a spravit znova.

Mozeme brat aj preventivne v chripkovom obdobi.


Ako sa vám vyhnú kliešte! :)

POTREBNÉ PRÍSADY

Milé mamičky, nižšie uvedený recept sa ku mne dostal náhodou mailom a po prečítaní som usúdila, že by mnohé z vás zaujal. Nevedela som, kam ho zaradit, ale v podstate ide o "recept", len finálny produkt prosím nepite - treba ho naniesť na telo! :) Ak ho niektorá z vás vyskúša, dajte vedieť!

POSTUP PRÍPRAVY

Citujem tak ako som dostala...

"Ako sa Vám vyhnú kliešte

Tento recept priniesla 1 pani zo Švédska a minulý rok ho 1 známa úspešne vyskúšala so synom a neterou. V deň keď plánovali výlet do lesa, sa všetci nasprejovali doleuvedeným odvarom. Nestihol to jedine 1 chlapec, ktorého neskôr doviezli rodičia. Po návrate z lesa mal on jediný nanešťastie kliešťa. 

Vyskúšajte! 

1 vrecúško rozmarínu (dostať v obchode ako prísadu do jedla)
1 liter vody
1 lyžica bieleho vínneho octu 

Dáme variť liter vody. Keď sa voda varí, odstavíme ju a dáme do nej luhovať 1 vrecko rozmarínu až do vychladnutia. Odvar scedíme a pridáme 1 lyžicu bieleho vínneho octu. Odvar prelejeme do sprayových fľaštičiek a uchovávame v chladničke. Pred výletom do prírody si nasprejujeme časti tela.

Ďalší účinný prostriedok pre dospelých je užívanie cesnakových tabliet, tie však musíte začať užívať skôr ako plánujete kemp v prírode. (Cesnakové tabletky užívajú aj lesní robotníci vo Švédsku preventívne proti kliešťom.) "

Na posilnenie imunity, prečistenie organizmu a proti cholesterolu.

POTREBNÉ PRÍSADY

2-3 hlávky cesnaku, 1/2 litra vodky

POSTUP PRÍPRAVY

Cesnak očistíme, nakrájame na menšie kúsky. Vložíme do fľaše (asi do 1/3), zalejeme čistou vodkou. Necháme lúhovať 21 dní, potom scedíme.
Je to výborný recept na posilnenie imunuty - choroby ma obchádzali celý rok. Môjmu otcovi zasa pomohol trochu znížiť hladinu cholesterolu v krvi.
Spôsob užívania: užívame každé ráno pred jedlom po kvapkách. Začneme s 3 kvapkami, každý deň pridávame 1 kvapku, až do 30. Keď dosiahneme 30 kvapiek, znova začneme uberať, až sa dostaneme po 3 kvapky. Potom prerušíme užívanie na 3 týždne a môžme začať znova.

Mladé smrekové výhonky ( med a kvapky proti kašľu )

POTREBNÉ PRÍSADY

mladé svetlozelené (mäkučké a hebké na dotyk, nesmú pichať) smrekové výhonky zbierané do polovice mája

POSTUP PRÍPRAVY

***KAŠEĽ DLHOTRVAJÚCI***
umyté a a odkvapkané smrekové výhonky naložíme do pálenky alebo iného asi 40% alkoholu na tri týždne, potom zlejeme. podávame po 5 kvapkách na kocku cukru, kým sa stav nezlepší.

***MED NA PRIEDUŠKY***
350g výhonkov spariť 1litrom vriacej vody (môže sa povariť 10minút a tiež sa môže pridať jeden citrón) a nechať 2 dni lúhovať, potom pridať 1,5kg cukru a variť kým nezhustne nezhnedne, dať horúce do pohárikov a otočiť hore dnom

***BAČOVSKÝ NÁPOJ***
(2 porcie)
*3dl vody, *6 mladých výhonkov smrekových konárikov, *6cl citrónového sirupu, *8cl borovičky
*Postup: Mladé výhonky namočíme do vody na 12 hodín. Potom prhrejeme na 60°C, precedíme do miešacieho pohára, primiešame citrónový sirup a borovičku, necháme vychladnúť a nalejeme do pohárov.

***RÝCHLY SIRUPČEK***do 5l fľaše ukladáme striedavo výhonky a zasýpame cukrom až po vrch, zaviažeme celofánom, dáme na parapet až pustia šťavu, sedíme a môžme zmiešať s medom(vtedy sa musí prevariť) Skladujeme v chladničke.

Nápoj na zníženie teploty

POTREBNÉ PRÍSADY

POZOR!!! Prosím, prečítajte si pozorne!!! Užívať len vtedy, keď je telo rozhorúčené a teplota stúpa, neužívať však vtedy, keď má chorý zimnicu, triašku, skrehnuté končatiny!!!*********2 pomaranče, 1 lyžica cukru, 1/2 litra vody

POSTUP PRÍPRAVY

Nápoj som objavila náhodou:o) vo svojej písanke a až dnes som ho prvý krát robila, tak neviem posúdiť, či zaberá... každopádne aspoň budete mať v čase choroby vitamíniky..


...pomranče dobre umyte a aj so šupou nakrájajte, posypte lyžicou cukru a zalejte vriacou vodou...nechajte lúhovať... keď pomaranče udržíte v rukách, tak z nich vytlačte štavu a nápoj pite vlažný....


Recept na imunitu


POTREBNÉ PRÍSADY

4 cele citrony (umyte), 1 hlavička cesnaku, 4 pol. lyžice medu, 3 čajové lyžičky chrenu

POSTUP PRÍPRAVY

vsetko zmixovat a v pohari ulozit do chladničky. každý den zjest lyžičku a žiadna choroba si na vás netrufne :-)



NA KAŠEĽ PRE DOSPELÝCH AJ PRE DETI.

POTREBNÉ PRÍSADY

3 lyžice medu, 3 lyžice citrónovej šťavy, 1lyžica alpy.

POSTUP PRÍPRAVY

Do fľašky od dets.výživy dáme všetky ingrediencie a pretrepávame dovtedy,kým sa nespoja.Potom užívame niekoťkokrát denne (4-5krát) za 1-2 malé lyžičky.Keď sirup pripravujem pre deti,tak dávam iba pol lyžičky alpy.Alpa preto,aby sa ľahšie pri prechladnutí dýchalo.Je to výborný sirup hlavne keď je zápaľ priedušnice a ťažko sa človeku dýcha. Nebojte sa tej alpy,z detí sa nestanú alkoholici,pretože im to nedáte 365 dní do roka.Keď sú choré 2-3 krát do roka,nemôže im to uškodiť. Ja som to dávala svojim a sú OK, a syn už má 39,dcéry 31 a 29 a všetci sú v pohode.Treba odskúšať na sebe, je to super!!!


Medicína proti kašľu

POTREBNÉ PRÍSADY

Potrebujeme:
2 citróny a med

POSTUP PRÍPRAVY

Tento recept mi poradila sestrina suseda,ktorá ho má vyskúšaný na svojich vnukoch a mne sa osvedčil pri liečbe dcérinho kašľa.
Dáme si uvariť dva citróny. Varíme ich 10 minút. Potom necháme trochu vychladnúť a vytlačíme ich. Buď ich prekrojíme alebo urobíme menšiu dierku a povytláčame. Do šťavy potom zamiešame med. Presnú mieru neviem,to už si musíte určiť vy podľa chuti. Dcéra má teraz obdobie kašľov,tak som jej túto "medicínu" nasadila a musím si zaklopať, ustupuje jej to. Vyskúšajte, uvidíte.


Chrípka a prechladnutie

POTREBNÉ PRÍSADY

10 citrónov, 15 strúčikov cesnaku a 500g medu. Veľa zdravíčka prajeme...

POSTUP PRÍPRAVY

Citróny odšťavíme, cesnak pretlačíme - dáme do mixéra a postupne prilievame počas šľahania med. Zmesou naplníme poháriky - uzavrieme a počas dvoch dní necháme za občasného premiešania odstáť. Preventívne užívame nalačno každé ráno za 1 PL (polievkovú lyžicu). Je to vyskúšané, fajné a vôbec nemáte v ústach pachuť po cesnaku.

Medvedí cesnak - výborná bylinka




POTREBNÉ PRÍSADY

Sú veľmi podobné cesnaku kuchynskému, pretože obsahuje rovnaké zlúčeniny ako kuchynský cesnak. Navyše zelené listy medvedieho cesnaku obsahujú chrolofyl, zelený fotosynteticky pigment, v ktorom je ukrytá energia slnka. Je prvou jarnou rastlinou, ktorú môžeme konzumovať.

POSTUP PRÍPRAVY

Detoxikačné účinky na organizmus
• Prečisťuje tráviaci systém 
• Prečistí obličky, močové cesty, podporuje močenie 
• Priaznivo vplýva na vencové tepny srdca. 
• Používa sa pri ženských chorobách a výtokoch.
• Detoxikácia znižuje škodlivý vplyv nikotínu na ľudský organizmus. 
• Čistí zahlienené pľúca, priedušky a zmierňuje dýchacie ťažkosti 
Optimalizuje cirkuláciu krvi v tele a v mozgu a tým 
• Podporuje pamäť 
• Znižuje krvný tlak 
• Pôsobí pri nespavosti 
• Účinkuje proti závratom, tlaku v hlave, úzkosti, skľúčenosti a hučaniu v ušiach 
• Zabraňuje kôrnateniu ciev a skleróze 
Má antibakteriálny účinok, ktorý súvisí so schopnosťou zvýšiť odolnosť buniek voči baktériám 
• Podporuje hojenie otvorených rán 
• Pomáha pri liečbe žalúdočných vredov 
• Znižuje bolesť spôsobenú zápalom 
• Liečia sa ním kožné vyrážky, povrchové vredy, lišaje. 
Detoxikácia organizmu znižuje pocit únavy a dáva pocit zdravia. Medvedí cesnak sa nedá kúpiť. Dá sa nazbierať priamo v prírode. A tak prechádzka jarnou prírodou zlepšuje fyzickú kondíciu a po celotýždennom strese v práci prináša psychickú relaxáciu. 
......

OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI

Na zber medvedieho cesnaku sa treba vybrať na vlhké lúky, rastie pri potokoch, v tienistých a vlhkých lesoch, pod krovinami a v listnatých a horských lesoch. Rastie husto vedľa seba, vytvára polia zelených listov. Okoloidúcich priláka cesnaková vôňa šíriaca sa navôkol. Niekto si ju momýli s listami konvalinky a s jasienkou obyčajnou, ale listy voňajú cesnakom tak niet sa čoho pomýliť.
Listy sú jasnozelené, kopijovité, lesklé. Vyrastajú priamo z podlhovastej cibule, obalenej bielymi priehľadnými šupkami .Stonka je hladká, jasnozelená až 30 cm vysoká.
Z trsu listov vyrastá biely okolíkovitý kvet, taká biela guľka tvorená drobnými bielymi kvetmi.
Listy sa zbierajú na jar (koncom apríla - začiatkom mája) . Listy medvedieho cesnaku sa konzumujú v čerstvom stave. Sušením sa jeho liečivé účinky strácajú. Zbierajú sa len listy ešte pred kvitnutím, vtedy má najsilnejšie účinky.
Čerstvé nakrájané listy sa dajú konzumovať • Nakrájané na maslový chlieb - rýchle a veľmi chutné použitie. Keď pôjdete na výlet tak si chlieb s maslom pribaľte a potom konzumujte priamo v lese s čerstvo odtrhnutým cesnakom. • Ako korenina, jemne posekaný, do hotovej polievky • Ako korenina, pri pečení pokryjeme celými listami mäso alebo ryby • Ako špenát, klasická špenátová úprava • Ako šaláty, na rôzne spôsoby • Ako liečivé víno, pokrájané listy krátko povaríme v 250 ml bieleho vína, necháme pár minút vylúhovať, scedíme, osladíme medom a cuckáme po lyžičkách, hlavne pri kašli. • Podobne listy môžeme zaliať vriacim mliekom. Po 2-3 hodinovom odstátí precedíme a po dúškoch vypijeme, hlavne pri kašli, prípadne pri poruchách zaspávania.
Nakrájané listy sa môžu uložiť aj na zimu. Fľašu naložíme až po hrdlo nakrájanými listami a zalejeme alkoholom (ražným 38% -40%, môže byť aj vodka) a na dva týždne necháme vylúhovať na slnečnom mieste, potom scedíme a používame po kvapkách (pijeme, alebo natierame rany). 10 -15 kvapiek na ráno s malým množstvom vody. Táto moja fľaša je už zaliata 4 deň.



Žihlavový sirup

POTREBNÉ PRÍSADY

3 a 1/2l vody
3 citróny
100 končekov žihlavy
3kg cukru kryštál
5 lyžičiek kyseliny citrónovej

POSTUP PRÍPRAVY

Vodu prevaríme a citrón prevaríme, ktoré najskôr umyjeme a nakrájame na koliečka. Necháme vychladnúť a pridáme žihlavu. Necháme 24h vyluhovat, potol precedíme a trochu vytlačíme. Pridáme cukor a kyselinu citrónovú, zamiešame, až kým sa cukor rozpustí. Už nevaríťt, nalejeme do flašiek a dáme do chladna.


Kyslá kapusta recept podľa babičky




POTREBNÉ PRÍSADY

Na cca 80 kg kapusty s hlúbikmi a so všetkým čím ju kúpite alebo dopestujete , potrebujeme: Na koreniacu zmes: cca 1,5 kg soli, 4-5 balíčkov celej rasce, 3 balíčky čierneho celého korenia, 1 nakladač: Deko alebo Zelko***1balík bobkového listu , cca 5 kto, má rád aj viac jabĺčok, 2-3 menšie strapce bieleho hrozna, chrenový list-vraj, aby kapusta nezmäkla a niekto dáva aj za hrsť kukurice- surovej samozrejme.

POSTUP PRÍPRAVY

Koreniacu zmes si pripravíme v miske zmiešaním všetkých horeuvedených surovín na koreniacu zmes.
Kapustu očistíme, vyrežeme hlúby a nastrúhame na slížiky:o). Kapustu môžeme troška nasoliť, (ale nie koreniacou zmesou-tú si necháme do súdka), aby pustila šťavu a dobre ju udláviť v nejakom veľkom lavóri ako hovorí moja babka. 
Na dno očisteného súdka v tomto prípade 40 litrového, dáme zopár jabĺčok, strapček hrozna, chrenový list a kto chce aj kukurice.Na to navrstvíme aj za kýbeľ udlávenej kapusty (ak pustí vrstva kapusty ešte šťavu, odoberte ju hrnčekom), na kapustu zopár bobkových listov a koreniacu zmes, ktorú si od oka musíme rozdeliť, aby nám vystačila na celý súdok. Na to opäť pokračuje vrstva jabĺčok a pokračujeme, až kým všetko neminieme.
Opakujem, že šťavu , ktorú pustí kapusta natlačená v sude, treba odobrať hrnčekom. ŠŤAVU NEODOBERÁME LEN PRI POSLEDNEJ VRSTVE, TAM MUSÍ BYŤ!!! Keď minieme celú kapustu, sud prikryjeme vrchnákom a dobre zaťažíme, napríklad tak, že do 3,5 L zaváraninového pohára nalejeme vody a ten položíme na vrchnák. Robí sa to preto, že kapusta môže pri kvasení vrchnák jednoducho vyduť. 
Ak sa rozhodnete robiť kyslú kapustu podľa tohto receptu, určite ju robte z neskorej kapusty, teda tej, ktorá sa zbiera koncom septembra , začiatkom októbra. Skoršia by vraj zmäkla. 
Toľko odomňa a dodlávenia priatelia:o)) 
Dúfam, že Vám bude chutiť minimálne tak, ako nám. A ešte som zabudla , na dôležitú vec, kapusta je vhodná na konzumáciu za približne 1 a pol až dva mesiace. Keď bude kapusta hotová a budete z nej odoberať aj šťavu na varenie , treba ju vždy doplniť hrnčekom vody.


recepty su skopirovane z minibazar.sk

Prírodné recepty na najrôznejšie zdravotné problémy.

ARTRITÍDA

Jednu časť medu rozmiešajte v dvoch častiach vlažnej vody a pridajte malú čajovú lyžičku mletej škorice. Vytvorte pastu a jemne ju vmasírujte do kože na bolestivom mieste.

Bolesť by mala vo väčšine prípadov ustúpiť behom 15 minút.

Pacienti trpiaci artritídou môžu každodenne požívať šálku horúcej vody s dvoma lyžičkami medu a malou lyžičkou mletej škorice. Pri pravidelnom užívaní sa dá vyliečiť i chronická artritída.

V nedávnom výskume univerzity v Kodani sa zistilo, že pri liečení pacientov zmesou jednej čajovej lyžičky medu a polovičky čajovej lyžičky mletej škorice pred raňajkami, lekári zistili, že behom mesiaca z 200 liečených ľudí sa 73 bolestí úplne zbavilo. Väčšina z týchto pacientov nedokázala bez bolestí chodiť či inak sa pohybovať, no po terapii sa im uľavilo.

VYPADÁVANIE VLASOV

Ľudia trpiaci vypadávaním vlasov či plešatením môžu pred kúpeľom aplikovať pastu z teplého olivového oleja, jednej lyžičky medu, čajovej lyžičky mletej škorice, nechať účinkovať cca 15 minút a potom vlasy omyť.

ZÁPAL MOČOVÝCH CIEST

Zmiešajte dve čajové lyžičky mletej škorice a jednu čajovú lyžičku medu v pohári vlažnej vody a vypite. Zmes ničí baktérie v močových cestách.

BOLESTI ZUBOV

Spravte pastu zo zmesi mletej škorice (1 čajová lyžička) a medu (5 čajových lyžičiek) a aplikujte na boľavý zub. Opakujte trikrát denne až do ustúpenia bolesti.

CHOLESTEROL

Dve čajové lyžičky medu a tri čajové lyžičky mletej škorice zmiešané v 0.5 l čaju, podávanom pacientovi s vysokou hladinou cholesterolu, znižuje hladinu cholesterolu o 10 percent počas dvoch hodín.

Ako u pacientov s artritídou – pri pravidelnom požívaní 3krát denne, znižuje úroveň cholesterolu.

PRECHLADNUTIE

Pacienti s bežným alebo vážnym prechladnutím by mali 3krát denne požívať zmes teplého medu s ? čajovej lyžičky mletej škorice.

Tento proces lieči najvážnejší kašeľ, prechladnutie a čistí nosné dutiny.

NEPLODNOSŤ

Yunani a Ajurvédovia používajú med v medicíne na posilnenie mužského spermatu.

Na liečbu impotencie muži pravidelne užívajú dve lyžičky medu pred spaním.

V Číne, Japonsku a na Ďalekom Východe ženy, ktoré majú problémy s počatím, a na posilnenie maternice, po stáročia konzumujú mletú škoricu.

ŽALÚDOČNÉ PROBLÉMY

Med s mletou škoricou lieči bolesť žalúdka a žalúdočné vredy.

PLYNNATOSŤ

Podľa štúdií z Indie a Japonska sa ukazuje, že med, spolu s mletou škoricou, znižuje plynnatosť a bolesť žalúdka

OCHORENIA SRDCA

Zmiešajte med a mletú škoricu. Aplikujte na chlieb miesto džemu a pravidelne konzumujte na raňajky.

Táto zmes redukuje cholesterol v žilách a chráni pred rizikom infarktu. Užívanie po infarkte napomáha vyhnúť sa riziku ďalšieho infarktu.

Pravidelné užívanie hore uvedeného procesu lieči stratu dychu a posilňuje činnosť srdca.

IMMUNITNÝ SYSTÉM

Denné používanie medu a mletej škorice posilňuje imunitný systém a chráni telo pred baktériami a napádaním vírusmi. Vedci zistili, že med obsahuje rôzne vitamíny a veľké množstvá železa. Pravidelné užívanie medu posilňuje biele krvinky pri boji s baktériami a vírovými ochoreniami.

TRÁVENIE

Troška mletej škorice zmiešaná s 2 čajovými lyžičkami medu pred jedlom znižuje kyslosť a napomáha tráveniu ťažkých jedál.

CHRÍPKA

Vedec v Španielsku dokázal, že med obsahuje prírodný ingredient, ničiaci baktérie chrípky a chrániaci pred ňou pacienta.

DLHOVEKOSŤ

Čaj z medu a mletej škorice, pravidelne užívaný, spomaľuje starnutie.

Zmiešajte 4 lyžičky medu, 1 lyžičku mletej škorice v 3 šálkach vody a uvarte ako čaj. 3-4krát denne vypite ? šálky, udržiava kožu čerstvú a spomaľuje jej starnutie. Taktiež sa predlžuje dĺžka života a začnete sa cítiť mladší!

AKNÉ

Vytvorte zmes z 3 čajových lyžičiek medu a 1 čajovej lyžičky mletej škorice. Aplikujte túto pastu pred spaním na akné a ráno ju zmyte vlažnou vodou. Po dvoch týždňoch každodenného užívania by malo akné úplne zmiznúť.

KOŽNÉ OCHORENIA

Ekzém, lišaj a všetky typy kožných infekcií je možno liečiť zmesou medu a mletej škorice (pomer 50:50).

ÚBYTOK HMOTNOSTI

Každé ráno nalačno, polhodinu pred raňajkami, a v noci, pred spaním, vypite prevarenú zmes medu a mletej škorice. 2 PL medu 1 ČL škorice rozpustite v šálke horúcej vody.

Pri pravidelnom užívaní znižuje hmotnosť i u najobéznejších osôb.

Pravidelné užívanie neumožňuje tuku usádzať sa v tele, aj keď človek požíva vysokokalorické jedlá a nápoje.

RAKOVINA

Nedávny výskum v Japonsku a Austrálii odhalil úspešnú liečbu rakoviny žalúdka a kostí. Pacienti trpiaci týmito druhmi rakoviny by mali denne konzumovať jednu čajovú lyžičku medu a mletej škorice po dobu jedného mesiaca, trikrát denne, a pokračovať v onkologickej liečbe.

ÚNAVA

Nedávne štúdie ukázali, že obsah cukru v mede pôsobí na telesnú silu skôr pozitívne, než škodlivo. Starší ľudia, požívajúci med a škoricu, sú oveľa čulejší a flexibilnejší. Dr. Milton, ktorý v tejto otázke vykonával rozsiahly výskum, hovorí, že polovička čajovej lyžičky medu, rozpustená v pohári vody so štipkou škorice, požívané denne po umytí zubov, a poobede okolo tretej hodiny popoludní, kedy začína klesať telesná vitalita, behom týždňa túto vitalitu zvýši. 1 PL medu a 1 ČL škorice zmiešajte s horúcou vodou a pite denne okolo 15-stej hodiny.

ZÁPACH Z ÚST

Mnohí ľudia v južnej Amerike ráno zmiešajú čajovú lyžičku medu a mletej škorice v horúcej vode, túto zmes používajú na kloktanie, aby bol ich dych čerstvý po celý deň.

pondelok 29. júla 2013

Test olivových olejov v Česku odhalil stopy karcinogénov, aj v bio olejoch!

Pri skúmaní sedemnástich vzoriek olivového oleja dostupného na českom trhu až 15 vzoriek obsahovalo zvyšky pesticídov, v troch prípadoch testy odhalili zakázaný prostriedok DDT. O výsledkoch analýzy časopisu dTest informovala agentúra Mediafax.



„Konkrétne išlo o značky Billa naše bio (extra panenský olej) a Basso Organic Extra Virgin Olive Oil for Kids, teda výrobok určený deťom,“ uviedla šéfredaktorka časopisu dTest Ida Rozová. DDT podľa nej predstavuje vážnu hrozbu pre zdravie, keďže je rakovinotvorný, ukladá sa v tuku a pečeni a pri kojení prechádza do materského mlieka.

Tretí olej s názvom Borges 100 % Hojiblanca Olive Extra Virgin Olive Oil obsahoval okrem DDT aj ďalšie dva pesticídy. Nápadne vysoké hladiny rakovinotvorných uhľovodíkov obsahoval aj extra panenský olej Bertolli. Prítomnosť týchto látok môže signalizovať priemyslové alebo dopravné znečistenie životného prostredia, prípadne nevhodný spôsob spracovania olív.

„Ak porovnáme zistené hodnoty rizikových látok s európskymi limitmi, musíme konštatovať, že neboli prekročené. Náš test však preukázal, že olivy určené na výrobu extra panenských olejov nie sú až tak starostlivo vybrané,“ vysvetlila Rozová.

Kontrolóri odhalili v siedmich prípadoch nezrovnalosti ešte skôr než poslali vzorky do laboratória. Etikety olejov totiž neuvádzali povinnú informáciu o krajine pôvodu. Z tohto údaju sa musí spotrebiteľ dozvedieť, odkiaľ pochádzajú olivy a miesto, kde ich spracovávateľ lisoval.


Podľa dTestu sa niektorí výrobcovia snažia obísť túto povinnosť a krajinu pôvodu nahrádzajú inými údajmi. „Pokiaľ je vzadu na etikete drobným písmom napísané balené v Taliansku alebo plnené v Taliansku, môže to byť signál, že si za vyššiu cenu odnesiete lacnejší olej napríklad z Grécka, Španielska prípadne severnej Afriky či Stredného východu“, uvádza dTest.

zdroj : pravda.sk

Veľký test mrazených rýb: Koľko je v nich vody?

Rozhodli ste sa na tohtoročné sviatky uprednostniť mrazené filety pred čerstvým kaprom? Obávate sa však, že nerozpoznáte správne zamrazený výrobok od šmejdu plného vody? Spolu so šéfkuchárom Tomášom Sikom sme pre vás otestovali osem druhov rozličných balení mrazených rýb.

TOMÁŠ SIKA: „Pri mrazených rybách si všímajte nielen množstvo vody, ale aj čerstvosť a konzistenciu,“ upozornil šéfkuchár.
Foto: MICHAL SMRČOK, ROBO HOMOLA/Plus JEDEN DEŇ

Zamerali sme sa na kusové ryby, filety aj mleté filé, ktoré sme kúpili v troch bratislavských obchodoch. Zaujímalo nás nielen množstvo vody, ktoré pustia po rozmrazení, ale aj kvalita mäsa i jeho čerstvosť.

Naša legislatíva neurčuje, aké maximálne množstvo vody má byť v rybe. Ak ho je však viac ako 30 percent, tak je jasné, že niečo nie je v poriadku.

ROZHODUJE ČISTÁ HMOTNOSŤ

Pred testom sme zamrazené ryby odvážili a nechali im 30 hodín na uvoľnenie vody v chladničke. Nasledovalo kontrolné váženie, aby sme porovnali, či údaje o hmotnosti sedia tak, ako sú uvedené na obale.

Milo nás prekvapilo, keď sme našli ryby, v ktorých bolo dokonca viac mäsa, ako sľuboval výrobca! Nezabudnite: skôr ako zaplatíte za polotovar, pozrite si jeho čistú gramáž. Ak si totiž kúpite napríklad polkilového lososa, po rozmrazení môže mať až o 100 gramov menej!

Rovnako si všimnite údaj o hrúbke glazúry na obale výrobku, teda ľadovej vrstvy, ktorou je ryba obalená. V prípade, že ju výrobca neudáva, ryba je len zamrazená. To znamená, že vo výrobku by malo byť minimum vody.

RADŠEJ FILETY AKO CELÉ

A ako sa orientovať v bohatej ponuke mrazených rýb? Je lepšie kúpiť ju vcelku alebo porciované filety? „Ako konzument by som odporučil nekupovať zamrazené ryby vcelku. Nikdy totiž nemáte istotu, či sú dobre vyčistené, a tým aj čerstvé,“ poradil šéfkuchár Tomáš Sika z bratislavského hotela Mercure

Po rozmrazení ryby vám o jej kvalite veľa napovie jej celkový vzhľad i vôňa. „Polotovar nesmie prenikavo páchnuť po rybacine. Aj to je znak, že ste nakúpili nevýhodne,“ doplnil Tomáš Sika.

VODA V NORME, KVALITA NIE

Výsledok testovania nás prekvapil. Gramáže rýb po odmrazení sa zvyčajne zhodovali s údajmi o čistej váhe na obaloch, odchýlky boli len mierne. S vôňou či čerstvosťou rýb to už bolo horšie.

Presvedčili sme sa, že filety, v ktorých je viac vody, nemusia byť automaticky nekvalitné.

„Treba si uvedomiť, že ryba je vodný živočích s 90 percentami vody v tele. Ak ju správne rozmrazíte, teda pri chladiarenskej teplote, nemalo by byť nadbytočnej vody priveľa. V prípade, že výrobca uvedie na obale správny údaj, všetko je v poriadku,“ zdôraznila Elena Čepanová zo Štátnej veterinárnej a potravinovej správy.

2 SPÔSOBY: AKO SPRÁVNE ROZMRAZIŤ RYBU

1. Rozmrazujte ju pri chladiarenskej teplote. Na niekoľko hodín vložte rybu do chladničky a spracujte ešte polorozmrazenú. Vtedy sa zachová čerstvosť aj kvalita mäsa.

2. Rybu môžete rozmraziť aj tak, že ju na niekoľko hodín vložíte do studenej vody a odložíte na chladné miesto.

ČO ZISTILA KONTROLA

Je to dobrá správa! Pri cielených vianočných kontrolách Štátnej veterinárnej a potravinovej správy hygienici zistili, že z 23 preverovaných mrazených produktov chladených a mrazených rýb iba dve nespĺňali požiadavky na dostatočnú kvalitu. Išlo o hrubšiu glazúru, teda ľadovú vrstvu. Po odmrazení obsahovala väčší objem vody, ako uvádzali informácie na obale výrobku.

MUSÍ MAŤ RYBA GLAZÚRU?

Aj keď máme presnú metodiku, ako určiť percento vody v mrazených rybách, žiadny predpis neurčuje, koľko vody v nich v skutočnosti môže byť.

„Ryby sa zamrazujú buď okamžite po výlove, alebo v prístave, kde sa spracúvajú priemyslovo. Platí, že mráz ryby vysušuje. Preto výrobca vytvorí ochrannú glazúru, ktorá ich chráni pred vysušením i pred tým, aby ryby nestratili pri kontakte s nízkou teplotou nič zo svojej váhy,“ vysvetlila Paulína Komárová zo Štátnej veterinárnej a potravinovej správy.

Zaujímalo nás aj to, či sa do rybích výrobkov môžu pridávať nemäsové zložky. „Do výrobkov z mletej ryby výrobcovia pridávajú škrob, múku či vlákninu. Každý takýto mrazený výrobok má preto na obale uvedený presný podiel rybacieho mäsa,“ uviedla Paulína Komárová.

VEĽKÝ TEST MRAZENÝCH RÝB

Okrem čistej váhy rýb po rozmrazení šéfkuchár Tomáš Sika hodnotil ich vôňu, farbu a konzistenciu. Ryby, pri ktorých nie je uvedená hrúbka glazúry, boli bez tejto ľadovej vrstvy.

Známky sú od 1 do 10, pričom desiatka znamená najvyššiu kvalitu.

LOSOS PORCIE - ZNÁMKA 5


Údaje na obale: 
Hmotnosť: 500 g
Čistá hmotnosť: 400 g 
Glazúra: 20 % 
Čistá hmotnosť po rozmrazení: 404 g
Rozdiel: + 4 g

Cena: 5,59 €

Hodnotenie šéfkuchára: Kusy ryby nepáchnu prenikavo rybacinou, mäso má prijateľne ružovú farbu aj konzistenciu. Ide o relatívne čerstvé kusy ryby, vhodné na akúkoľvek úpravu.

RYBIE FILÉ - ZNÁMKA 4


Údaje na obale: 
Hmotnosť: 600 g
Čistá hmotnosť: neuvedená 
Glazúra: Neuvedená
Čistá hmotnosť po rozmrazení: 586 g 
Rozdiel: ?

Cena: 4,48 €

Hodnotenie šéfkuchára: Cítim mierny zápach, vidieť, že sú to tlakom zlisované ryby nie najvyššej kvality. Vhodné sú skôr na jednoduchú prípravu, možno vyprážanie v trojobale.

MORSKÉ RYBY - ZNÁMKA 1


Údaje na obale: 
Hmotnosť: 500 g 
Glazúra: neuvedená
Čistá hmotnosť po rozmrazení: 536 g
Rozdiel: + 36 g

Cena: 3,02 €

Hodnotenie šéfkuchára: Z mäsa ide divoká vôňa, ani farba nie je najkrajšia. Navyše z brušnej dutiny vidieť zvyšky čriev. To všetko naznačuje, že mäso nie je čerstvé. Odporúčam ako potravu pre mačky!

FILÉ PORCIE - ZNÁMKA 4


Údaje na obale: 
Hmotnosť: 400 g 
Čistá hmotnosť: neuvedená 
Glazúra: neuvedená 
Čistá hmotnosť po rozmrazení: 400 g 
Rozdiel: 0 g

Cena - 3,79 €

Hodnotenie šéfkuchára: Je to štandardný mletý kus rybieho mäsa, výhodný na nenáročnú prípravu. Nemožno mu vyčítať zlú konzistenciu, i keď štruktúra filé je mierne drobivá.

ALJAŠSKÉ FILETY - ZNÁMKA 7

Údaje na obale:
Hmotnosť: 500 g 
Čistá hmotnosť: 475 g 
Glazúra: neuvedená 
Čistá hmotnosť po rozmrazení: 444 g
Rozdiel: – 31 g

Cena: 3,37 €

Hodnotenie šéfkuchára: Cenou, vôňou a kvalitou ju hodnotím ako víťaza testu. Konzistencia mäsa aj vôňa sú v norme. I keď nejde o čerstvú rybu, odporúčam ju ako najvýhodnejšiu na spracovanie.

ALJAŠKA PORCIE - ZNÁMKA 3

Údaje na obale: 
Hmotnosť: 300 g
Čistá hmotnosť: 225 g 
Glazúra: neuvedená
Čistá hmotnosť po rozmrazení: 220 g 
Rozdiel: – 5 g

Cena: 3,37 €

Hodnotenie šéfkuchára: Napriek dodržaniu hodnôt vody má mäso aj po rozmrazení vodnatú konzistenciu, čo neprospieva jeho kvalite.

PANGASIUS PORCIE - ZNÁMKA 5

Údaje na obale: 
Hmotnosť: 400 g 
Čistá hmotnosť: 300 g 
Glazúra: neuvedená 
Čistá hmotnosť po rozmrazení: 258 g 
Rozdiel: – 42 g

Cena: 3,49 €

Hodnotenie šéfkuchára: Paradoxne, i keď nejde o najkvalitnejšiu rybu, zo všetkých lisovaných rýb vyzerá a vonia najlepšie. Aj štruktúra mäsa je v norme.

TILAPIA FILETY  - ZNÁMKA 5

Údaje na obale: 
Hmotnosť: 500 g 
Čistá hmotnosť: 450 g
Glazúra: 10 %
Čistá hmotnosť po rozmrazení: 460 g
Rozdiel: + 10 g

Cena: 4,99 €

Hodnotenie šéfkuchára: Mäso má priemernú kvalitu aj vôňu, vhodné je skôr na jednoduchú prípravu. Štruktúra je ucelená.


Autor: Plus JEDEN DEŇ/MONIKA KUPŠOVÁ

pondelok 17. júna 2013

Dážďovky v domácom kompostéri - pomocníci na nezaplatenie Vermikompostovanie

Kompostérov, teda zariadenia, v ktorých je možné vyrábať biohnojivo, je niekoľko druhov. V jednom z predchádzajúcich článkov sme si predstavili domýcí kompostovania a jeho výhody i nevýhody. Špecifickým typom domáceho kompostovania je ale výroba kompostu vo vermikompostérech za pomoci špeciálnych dážďoviek. Ako kompost vo vermikompostéru vzniká, čo nám jeho výroba prináša a prečo sú vôbec dážďovky v ňom tak dobré? A hlavne - kde tieto dážďovky zoženieme a koľko vôbec stojí?

>>> PREDAJ DOMACEHO CHILLI TU <<<

Čo je to vermikompost

Vermikompost je prírodný substrát, na ktorého výrobe sa podieľajú dážďovky. Je bohatý na minerálne látky, enzýmy (stimulátory rastu) a živiny. Exkrementy dážďoviek majú totiž vyšší obsah auxínových látok, cytokinínov (hormónov mladosti), giberelíny (hormónov stimulujúcich rast) a voľných aminokyselín ako bežný kompost (a samozrejme aj bežná pôda). Vďaka obsahu týchto látok vermikompost podporuje rast rastlín až o 20% viac než bežný kompost.

Výhody vermikompostu :
zlepšuje štruktúru a vývoj koreňového systému rastlín
- obohacuje pôdu o mikroorganizmy
- zlepšuje retenciu pôdy (jej schopnosť zadržiavať vodu)
- podporuje klíčenie, rast a výnos plodiny
- dážďovky pomáhajú zmenšiť objem kompostovaného materiálu 5 - 6 x
- kompostovanie s dážďovkami je 4x rýchlejší, než bez nich
- rastliny sú zdravšie, netrpia chorobami a patogény
- plodiny majú viac vitamínov
- vermikompost nejde rastliny "prehnojiť"

Druhy dážďoviek, ktoré sa hodia do vermikompostéru :

Na účely domáceho kompostovania vo vermikompostérech sa hodí dážďovky hnojové (Eisenia fetida), dážďovky kalifornskej (Eisenia andrei či Eiseniafoetida) alebo tiež európske dážďovky (Dendrobaena veneta). Dážďovky, ktoré nájdete vonku na záhrade, sa ale príliš do vermikompostéru nehodia, pretože sú zvyknuté a iné, oveľa "drsnejšie" podmienky.
Kde dážďovky zohnať a za koľko?

Dážďovky stoja niekoľko desiatok centov, v závislosti od druhu, ktorý sme si vybrali. Dajú sa zohnať u špecializovaných predajcov, chovateľov, v rybárskych potrebách a v posledných rokoch tiež prostredníctvom e-shopov, ktoré vám dážďovky pošlú poštou.


Ako dážďovky do vermikompostéru nasťahujeme :

Najdôležitejšími súčasťami pri kompostovaní pomocou dážďoviek je samozrejme samotný vermikompostér a dážďovky. Ak máme tieto dve základné zložky, je veľmi dôležité pripraviť dážďovkám tiež základnú podstielku, na ktorú budeme následne pridávať domáce bioodpad.
Než ale do vermikompostéru dážďovky nasťahujeme, ako základ podstielky môžeme použiť pôdu, rašelinu, kokosovú drť, trávu, lístie, čiastočne tiež treba natrhaný a navlhčený novinový papier.


Dážďovky a ich zabývanie vo vermikompostéry :

Ako na každom zvierati, aj na dážďovkách sa ale cestovanie smerom k vám domov môže prejaviť. Je to ale bežné. Nie je preto potrebné sa ľakať, že sú dážďovky po rozbalení krabice mdlé, na vine býva stres. Kvôli tomu a tiež dehydratácii môžu stratiť až 10 percent svojej váhy. Veľmi rýchlo sa však zotavujú a vo vašom kompostu sa zabýva rýchlo. Proces obývaní môžeme ešte urýchliť tým, že na dážďovky posvietime. Nemajú totiž radi svetlo, a preto v komposte zmizne rýchlejšie.


Vhodné prostredie pre dážďovky :

Dážďovky k svojmu spokojnému životu vo vermikompostéru potrebujú vlhko a tmu. Dážďovky síce patrí medzi veľa odolné živočíchy a prežijú v teplotnom rozmedzí 7 - 33 ° C, ideálne pre kompostovanie je pre ne ale teplota 19 - 22 ° C.
Vlhkosť by sa mala pohybovať medzi 78 a 82%. To spoznáme jednoducho tak, že keď vezmeme do ruky trochu kompostu a stlačíme ju, musí byť kompost vlhký, ale na druhú stranu z neho nesmie tiecť voda. Substrát by mal byť na dotyk aj príjemne teplý. Ak sa rozhodnete mať vermikompostér na balkóne, z týchto dôvodov je pri extrémnom počasí (zima alebo naopak prílišná horúčavy) dobré premiestniť ho napríklad na chodbu alebo do kuchyne.


Dážďovky zjedia kuchynský odpad aj novinový papier

Po zabývaní sa budú dážďovky živiť našim domácim bioodpadom. Ako potrava sú pre nich vhodné prakticky všetky šupky, zvyšky ovocia a zeleniny, rôzne rastliny. Chutia im ovsené vločky, strukoviny, zvyšky chleba alebo napríklad tiež vylúhované čajové vrecúška.
Bez starostí môžeme dážďovkám naložiť tiež treba hobliny alebo posekanú trávu. Dážďovky si pochutnajú na papierových obrúskoch, kartónu alebo lepenke. Nie je zlé papierové výrobky ale predtým Porosity vodou, aby sa mohli lepšie rozkladať.


Pozor na citrusy, mäso a mliečne výrobky

Niekedy sa hovorí aj o kŕmenie dážďoviek kávovou usadeninou alebo potlačeným novinovým papierom. Tieto dva prvky ale môžu v niektorých prípadoch dážďovkám vadiť, takže to chce vyskúšať. Určite ale nie je dobré do vermikompostéru dávať citrusy, mäso, mliečne výrobky a čokoľvek tučného. Vo väčšine prípadoch môžu dážďovky zahubiť alebo predĺžiť dobu rozkladu na veľmi dlhú dobu. Naviac pokus o kompostovaní týchto prvkov býva sprevádzaný nepríjemným hnilobným zápachom.

Čerstvý nie je vždy dobrý

Dobré je ale zabezpečiť, aby vo vermikompostéru boli zvyšky odpadu v dvoch štádiách. Jednu vrstvu by mala tvoriť ľahko nahnívající potrava a nad tým vrstva zvyškov, ktoré ešte nahnívat nezačali. Raz za dva dni odporúčame skontrolovať, či dážďovky stíhajú potravy spracovávať.


Dážďovky sa množia, ale nepremnožia

Keď sa o dážďovky dobre staráme, za tri až štyri mesiace nám vytvorí humus. Ich počet sa počas tej doby môže až zdvojnásobiť. To ale neznamená, že sa musíme báť toho, že sa dážďovky premnožia. Dĺžka ich vývojového cyklu je rádovo v mesiacoch. A ak máte doma vášnivého rybára, iste vašu kompostovacie snahu ocenia. Dážďovky sa totiž samozrejme dajú použiť aj ako návnada na ryby!


>>> PREDAJ DOMACEHO CHILLI TU <<<


Domáci kompostér nielen na záhradu, ale aj do bytu.

Zhruba 40% všetkého, čo každý deň vyhodíme do odpadkového koša, tvorí bioodpad. Teda zvyšky jedla a ďalších prírodných materiálov, ktoré nemusia nutne skončiť nevyužité na skládke, ale môžeme ich ďalej napríklad kompostovať. O možnosti mať klasický kompost vonku na záhrade počul už asi každý, domáci kompostér si ale môžeme kúpiť aj v prípade, že bývame v byte a žiadnu záhradu k dispozícii nemáme.

Ekologické zmýšľanie sa v súčasnosti začína stávať nielen trendom, ale pre mnoho ľudí tiež určitým životným štýlom. A práve jedným zo stále diskutovanějších tém je otázka, kam s domácim bioodpadom. Spôsobov, ako s ním nakladať, existuje hneď niekoľko, my si však dnes predstavíme domáci kompostér tak, ako je možné ho používať na balkóne alebo priamo vo vnútri v byte.


Uvažujeme nad kúpou domáceho kompostéru

Starostlivosť o samotný domáci kompostér v byte síce nie je nijako zvlášť zložitou záležitosťou, avšak aj napriek tomu je potrebné si niektoré kroky vopred premyslieť. Prvými parametre sú typ kompostovacieho zariadenia a jeho umiestnenie. Kompostér je možné umiestniť ako na balkóne, tak v kuchyni, na chodbe alebo napríklad na toalete. Dôležitá je skôr teplota, ktorá by sa mala pohybovať okolo 20 ° C, vlhkosť vzduchu a prístup kyslíka. Čo sa týka typu, čoraz väčšiu obľubu majú tzv vermikompostéry, teda domáce kompostéry, ktorých súčasťou sú dážďovky. Tie sa podieľajú na efektívnejším rozklad odpadu, rýchlejší tvorbe humusu a tiež neustálom kyprenie vzniknutej hmoty. Avšak túto "ingredienciu" možno samozrejme vynechať, kompost je potom ale náchylnejšie k hnilobným procesom a treba o neho viac starať vlastnými silami (kypriť ho alebo dodávať látky podporujúce rozklad).

Domáci kompostér v byte: výhody a nevýhody :


Hoci sa jedná o určitú drobnú starosť navyše vedľa obligátneho vyhodenie vrecúšku so zmiešaným odpadom vonku do popolnice, vlastníctvo domáceho kompostéru v byte má značná plus.

Výhody domáceho kompostéru :

- Do domáceho kompostéru možno uložiť veľké spektrum domáceho odpadu
- zníženie množstva bežného zmesového odpadu až o 40%
- nižšie náklady na zvoz komunálneho odpadu
- eliminácia zápachu z klasického koša
- tvorba vlastného domáceho kompostu, ktorý je možné ďalej využiť

Nevýhody domáceho kompostéru :

-starosť navyše
-je potrebné pre neho mať vhodné miesto: vzdušné, s relatívne stálou teplotou

Čím sa nenechať odradiť pred zaobstaraním domáceho kompostéru

Aj keď môže kompostovania v byte na mnoho ľudí pôsobiť ako nepohodlná a zapáchajúce záležitosť, za správnych podmienok to tak naozaj nie je. Naopak, správne založený domáci kompostér na rozdiel od obsahu normálneho odpadkového koša nezapácha. Zápach totiž spôsobuje práve nesprávne uložený bioodpad. Ak je kompostér správne kyprenie a je mu daný dostatok vzduchu, tieto nepríjemné prejavy nehrozí. To všetko sa dá jednoducho, pre tých, ktorí nemajú z drobných stavovcov obavy, poistiť už spomínanými dážďovkami.

Čo všetko môžeme kompostovať a čo nie

Do domáceho kompostéru môžeme ukladať všetky zvyšky zeleniny a ovocia, vrátane ich šupiek, škrupiny od vajec, suché listy opadané z kvetín alebo menšie množstvo zvyškov jedla. Prekvapivo možno kompostovať ale tiež treba vylúhované čajové vrecúška alebo na drobnejšie kúsky natrhané noviny či trocha pilín.

Pri kompostovaní by sme sa naopak mali vyhnúť jedom, splesnivený, zvyškom, ohorkom od cigariet, kostiam, tukom, šupkám od salám alebo kožou. Samozrejmosťou sú potom nerozložiteľné látky ako kov, plast, sklo alebo guma. Nie je tiež úplne dobré kompostovať veľké množstvo drevených materiálov vrátane kôry, a to kvôli ich pomalému rozkladanie. Pri kompostovaní potom dochádza k nadmernému odoberanie dusíka, čím sa finálny produkt, teda kompost, čiastočne znehodnocuje.


     Čo kompostujeme:                                              Čo do kompostu nepatrí:
-  zvyšky ovocia a zeleniny                                     -   konáre a iné drevené materiály
-  šupky, škrupiny od vajec                                    -   kov, plast, sklo
-  suché listy
-  menšie množstvo zvyškov jedla
-  čajové vrecúška
-  natrhaný novinový papier


zdroj : /www.chytre-bydleni.cz

piatok 7. júna 2013

Povodne jún 2013 Bratislava - Karlova ves - Devin - Devinska cesta

Keďže máme záhradu medzi Karlovou vsou a Devínom, tak som mal pekný prístup k momentálne ešte stále uzavretej devínskej ceste a ramenu dunaja, kde je za normálnych okolností koryto vyschnuté, alebo je v ňom max 50cm vody. Prvé 4 fotky sú z nábrežia dunaja.