streda 2. októbra 2013

Domáca medicína

ZÁZVOROVO-CITRÓNOVÝ MED PROTI KAŠĽU
POTREBNÉ PRÍSADY

Včelí med, koreň zázvoru (ďumbier lekársky), citrón

POSTUP PRÍPRAVY

Koreň zázvoru očistíme, nakrájame na tenulinké plátky, zmiešame s citrónom, kôru ktorého sme dôkladne umyli a nakrájali na tenké plátky. Dáme do pohára, zalejeme včelím medom a odložíme do chladničky, v ktorej vydrží 2-3 mesiace, samozrejme ak sa dovtedy neminie. Med pomáha proti kašľu a pri nachladnutí. Podávame s čajom alebo len zalejeme horúcou (nie vriacou) vodou.


Výborný- božský- karamelový čaj s cibuľou (vynikajúca a vylepšená varianta cibuľoveho čaju)a chutí aj deťom.ZABERIE!!Výborný na kašeľ ,priedušky,zápaľ pľúc
POTREBNÉ PRÍSADY

cukor, cibuľa, voda, ak máte zázvor

POSTUP PRÍPRAVY

Tento typ čaju ju vylepšenou variantou cibuľového čaju, ktorý ako vieme nie každému chutí.Tento chutí výborne 
a môžem zaručiť,že aj najmenším.Výborný je na PRIEDUŠKY(hneď v ten deň sa uľaví a vykašliava sa )

Robievam ho odoka,ale prídavam ak mám aj nastruhaný zázvor.

OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI

v hrnci si skaramelizujeme cca 6 pl.kryst.cukru
takto ho pomaly rozpúšťáme
teraz ho máme rozpustený
a pozor!!!!zoberieme studenú vodu a ja pridám cca do pol hrnca.robievam v stredne veľkom!Chcela by som upozorniť,že keď nalejete vodu dajte pozor ,lebo začne bublať a aj striekať.Netreba sa ľakať treba znížiť plameň a keď nám cela hmota ,tak stvrdne miešame a postupne sa rozpustí
Pridáme na pol prekrojenú cibuľu aj so šupou a varíme 15min.Potom podávame.Chutí výborne aj deťom a dokonca pomohol aj pri zápale pľúc.Dobru chuť



Citrónovo - cesnakový zázrak

POTREBNÉ PRÍSADY

5 ks celý citrón * 30 strúčikov cesnaku * 1 l vody *

POSTUP PRÍPRAVY

Citróny umyjeme v horúcej vode, nakrájame na malé kúsky. Cesnak očistíme,nakrájame na polovičky. Všetko spolu zmixujeme na kašu. Vylejeme do vody a necháme prejsť varom. Hneď odstavíme. Precedíme cez sitko a nalejeme do flaše. Skladujeme na chladnom mieste, najlepšie v chladničke.
Pijeme denne 2 cl pred jedlom / t.j. štamprlík /. Buď ráno pred rańajkami alebo pred obedom.

Túto lacnú a neškodnú liečivú kúru by mal človek opakovať každý rok. Zápach a cesnakovú vôňu vôbec necítiť. Účinok citrónu s cesnakom sa prejaví naplno.

Odstraňuje vápnik a tuk usadený v tele a v cievach. Posilňuje srdce, upravuje tlak. Po 3 týždňoch pitia pocítite v tele príjemné omladenie. Zvápenatenie a vedľajšie príznaky,ako je zhoršené videnie alebo sluchové potiaže sa postupne zmenšujú a odchádzajú. Po 3 týždňoch kúry by mal človek kúru na 8 dní vynechať a potom opäť 3 týždne pokračovať. Potom sa dostaví prenikavý úspech.

Človek môže zase dobre spať a nemusí v noci pobehovať. Vápnik sa rozpustil. Užíva sa aj ako prevencia proti rakovine štítnej žlazy. Výsledky sú vynikajúce. Jedna pani sa vyhla operácii srdca, pretože tuk a vápnik v cievach sa po kúre rozpustil. Taktiež sa liek osvedčil pri vypadávaní zubov - paradentóze.


Tento receptík som získala od jednej staršej pani. Tak idem vyskúšať. Za pokus to stojí. Už len pre to omladenie. :-)))

OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI

1. Pripravíme si suroviny.
2. Nakrájame a rozmixujeme.
3. Necháme prejsť varom a hneď odstavíme.
4. Precedíme cez sitko a nalejeme do flašky.
5. Nalepíme nálepku a odložíme do chladničky.


Sirup proti kašľu - citrón med a cibuľa

POTREBNÉ PRÍSADY

1 väčšia cibuľa, 1-2 citrony, med

POSTUP PRÍPRAVY

Cibuľu aj citron nakrajame na kolieska a ukladame do vysokej nadoby, moze byť aj sedemdecova fľaša. Naspodok dame citron, potom cibuľu, zalejeme 1-2 lyzicami medu. Pokracujeme citron, cibula, med. Dame na teple miesto, napr. na radiator.Za 2-3 hodinky cibula a citron pustia šťavu a tu potom davame detickam po lyziciach. Kludne aj kazdu hodinu jednu polievkovu lyzicu. Zhruba 6 lyzic denne. Je to fakt rokmi overeny recept a nam velmi pomaha, hlavne na jesen a v obdobi chripky, je aj plny vitaminov.

Citron mozeme len vyzmykat na cibulu s medom.
Med mozeme nahradit krystalovym cukrom, ak sa bojime alergie na med, alebo menej medu dame.
Med moze byt aj scukornately, on sa rozpusti s tym citronom.
Pripravujeme cerstve, najlepsie neskladovat, zjest a spravit znova.

Mozeme brat aj preventivne v chripkovom obdobi.


Ako sa vám vyhnú kliešte! :)

POTREBNÉ PRÍSADY

Milé mamičky, nižšie uvedený recept sa ku mne dostal náhodou mailom a po prečítaní som usúdila, že by mnohé z vás zaujal. Nevedela som, kam ho zaradit, ale v podstate ide o "recept", len finálny produkt prosím nepite - treba ho naniesť na telo! :) Ak ho niektorá z vás vyskúša, dajte vedieť!

POSTUP PRÍPRAVY

Citujem tak ako som dostala...

"Ako sa Vám vyhnú kliešte

Tento recept priniesla 1 pani zo Švédska a minulý rok ho 1 známa úspešne vyskúšala so synom a neterou. V deň keď plánovali výlet do lesa, sa všetci nasprejovali doleuvedeným odvarom. Nestihol to jedine 1 chlapec, ktorého neskôr doviezli rodičia. Po návrate z lesa mal on jediný nanešťastie kliešťa. 

Vyskúšajte! 

1 vrecúško rozmarínu (dostať v obchode ako prísadu do jedla)
1 liter vody
1 lyžica bieleho vínneho octu 

Dáme variť liter vody. Keď sa voda varí, odstavíme ju a dáme do nej luhovať 1 vrecko rozmarínu až do vychladnutia. Odvar scedíme a pridáme 1 lyžicu bieleho vínneho octu. Odvar prelejeme do sprayových fľaštičiek a uchovávame v chladničke. Pred výletom do prírody si nasprejujeme časti tela.

Ďalší účinný prostriedok pre dospelých je užívanie cesnakových tabliet, tie však musíte začať užívať skôr ako plánujete kemp v prírode. (Cesnakové tabletky užívajú aj lesní robotníci vo Švédsku preventívne proti kliešťom.) "

Na posilnenie imunity, prečistenie organizmu a proti cholesterolu.

POTREBNÉ PRÍSADY

2-3 hlávky cesnaku, 1/2 litra vodky

POSTUP PRÍPRAVY

Cesnak očistíme, nakrájame na menšie kúsky. Vložíme do fľaše (asi do 1/3), zalejeme čistou vodkou. Necháme lúhovať 21 dní, potom scedíme.
Je to výborný recept na posilnenie imunuty - choroby ma obchádzali celý rok. Môjmu otcovi zasa pomohol trochu znížiť hladinu cholesterolu v krvi.
Spôsob užívania: užívame každé ráno pred jedlom po kvapkách. Začneme s 3 kvapkami, každý deň pridávame 1 kvapku, až do 30. Keď dosiahneme 30 kvapiek, znova začneme uberať, až sa dostaneme po 3 kvapky. Potom prerušíme užívanie na 3 týždne a môžme začať znova.

Mladé smrekové výhonky ( med a kvapky proti kašľu )

POTREBNÉ PRÍSADY

mladé svetlozelené (mäkučké a hebké na dotyk, nesmú pichať) smrekové výhonky zbierané do polovice mája

POSTUP PRÍPRAVY

***KAŠEĽ DLHOTRVAJÚCI***
umyté a a odkvapkané smrekové výhonky naložíme do pálenky alebo iného asi 40% alkoholu na tri týždne, potom zlejeme. podávame po 5 kvapkách na kocku cukru, kým sa stav nezlepší.

***MED NA PRIEDUŠKY***
350g výhonkov spariť 1litrom vriacej vody (môže sa povariť 10minút a tiež sa môže pridať jeden citrón) a nechať 2 dni lúhovať, potom pridať 1,5kg cukru a variť kým nezhustne nezhnedne, dať horúce do pohárikov a otočiť hore dnom

***BAČOVSKÝ NÁPOJ***
(2 porcie)
*3dl vody, *6 mladých výhonkov smrekových konárikov, *6cl citrónového sirupu, *8cl borovičky
*Postup: Mladé výhonky namočíme do vody na 12 hodín. Potom prhrejeme na 60°C, precedíme do miešacieho pohára, primiešame citrónový sirup a borovičku, necháme vychladnúť a nalejeme do pohárov.

***RÝCHLY SIRUPČEK***do 5l fľaše ukladáme striedavo výhonky a zasýpame cukrom až po vrch, zaviažeme celofánom, dáme na parapet až pustia šťavu, sedíme a môžme zmiešať s medom(vtedy sa musí prevariť) Skladujeme v chladničke.

Nápoj na zníženie teploty

POTREBNÉ PRÍSADY

POZOR!!! Prosím, prečítajte si pozorne!!! Užívať len vtedy, keď je telo rozhorúčené a teplota stúpa, neužívať však vtedy, keď má chorý zimnicu, triašku, skrehnuté končatiny!!!*********2 pomaranče, 1 lyžica cukru, 1/2 litra vody

POSTUP PRÍPRAVY

Nápoj som objavila náhodou:o) vo svojej písanke a až dnes som ho prvý krát robila, tak neviem posúdiť, či zaberá... každopádne aspoň budete mať v čase choroby vitamíniky..


...pomranče dobre umyte a aj so šupou nakrájajte, posypte lyžicou cukru a zalejte vriacou vodou...nechajte lúhovať... keď pomaranče udržíte v rukách, tak z nich vytlačte štavu a nápoj pite vlažný....


Recept na imunitu


POTREBNÉ PRÍSADY

4 cele citrony (umyte), 1 hlavička cesnaku, 4 pol. lyžice medu, 3 čajové lyžičky chrenu

POSTUP PRÍPRAVY

vsetko zmixovat a v pohari ulozit do chladničky. každý den zjest lyžičku a žiadna choroba si na vás netrufne :-)



NA KAŠEĽ PRE DOSPELÝCH AJ PRE DETI.

POTREBNÉ PRÍSADY

3 lyžice medu, 3 lyžice citrónovej šťavy, 1lyžica alpy.

POSTUP PRÍPRAVY

Do fľašky od dets.výživy dáme všetky ingrediencie a pretrepávame dovtedy,kým sa nespoja.Potom užívame niekoťkokrát denne (4-5krát) za 1-2 malé lyžičky.Keď sirup pripravujem pre deti,tak dávam iba pol lyžičky alpy.Alpa preto,aby sa ľahšie pri prechladnutí dýchalo.Je to výborný sirup hlavne keď je zápaľ priedušnice a ťažko sa človeku dýcha. Nebojte sa tej alpy,z detí sa nestanú alkoholici,pretože im to nedáte 365 dní do roka.Keď sú choré 2-3 krát do roka,nemôže im to uškodiť. Ja som to dávala svojim a sú OK, a syn už má 39,dcéry 31 a 29 a všetci sú v pohode.Treba odskúšať na sebe, je to super!!!


Medicína proti kašľu

POTREBNÉ PRÍSADY

Potrebujeme:
2 citróny a med

POSTUP PRÍPRAVY

Tento recept mi poradila sestrina suseda,ktorá ho má vyskúšaný na svojich vnukoch a mne sa osvedčil pri liečbe dcérinho kašľa.
Dáme si uvariť dva citróny. Varíme ich 10 minút. Potom necháme trochu vychladnúť a vytlačíme ich. Buď ich prekrojíme alebo urobíme menšiu dierku a povytláčame. Do šťavy potom zamiešame med. Presnú mieru neviem,to už si musíte určiť vy podľa chuti. Dcéra má teraz obdobie kašľov,tak som jej túto "medicínu" nasadila a musím si zaklopať, ustupuje jej to. Vyskúšajte, uvidíte.


Chrípka a prechladnutie

POTREBNÉ PRÍSADY

10 citrónov, 15 strúčikov cesnaku a 500g medu. Veľa zdravíčka prajeme...

POSTUP PRÍPRAVY

Citróny odšťavíme, cesnak pretlačíme - dáme do mixéra a postupne prilievame počas šľahania med. Zmesou naplníme poháriky - uzavrieme a počas dvoch dní necháme za občasného premiešania odstáť. Preventívne užívame nalačno každé ráno za 1 PL (polievkovú lyžicu). Je to vyskúšané, fajné a vôbec nemáte v ústach pachuť po cesnaku.

Medvedí cesnak - výborná bylinka




POTREBNÉ PRÍSADY

Sú veľmi podobné cesnaku kuchynskému, pretože obsahuje rovnaké zlúčeniny ako kuchynský cesnak. Navyše zelené listy medvedieho cesnaku obsahujú chrolofyl, zelený fotosynteticky pigment, v ktorom je ukrytá energia slnka. Je prvou jarnou rastlinou, ktorú môžeme konzumovať.

POSTUP PRÍPRAVY

Detoxikačné účinky na organizmus
• Prečisťuje tráviaci systém 
• Prečistí obličky, močové cesty, podporuje močenie 
• Priaznivo vplýva na vencové tepny srdca. 
• Používa sa pri ženských chorobách a výtokoch.
• Detoxikácia znižuje škodlivý vplyv nikotínu na ľudský organizmus. 
• Čistí zahlienené pľúca, priedušky a zmierňuje dýchacie ťažkosti 
Optimalizuje cirkuláciu krvi v tele a v mozgu a tým 
• Podporuje pamäť 
• Znižuje krvný tlak 
• Pôsobí pri nespavosti 
• Účinkuje proti závratom, tlaku v hlave, úzkosti, skľúčenosti a hučaniu v ušiach 
• Zabraňuje kôrnateniu ciev a skleróze 
Má antibakteriálny účinok, ktorý súvisí so schopnosťou zvýšiť odolnosť buniek voči baktériám 
• Podporuje hojenie otvorených rán 
• Pomáha pri liečbe žalúdočných vredov 
• Znižuje bolesť spôsobenú zápalom 
• Liečia sa ním kožné vyrážky, povrchové vredy, lišaje. 
Detoxikácia organizmu znižuje pocit únavy a dáva pocit zdravia. Medvedí cesnak sa nedá kúpiť. Dá sa nazbierať priamo v prírode. A tak prechádzka jarnou prírodou zlepšuje fyzickú kondíciu a po celotýždennom strese v práci prináša psychickú relaxáciu. 
......

OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI

Na zber medvedieho cesnaku sa treba vybrať na vlhké lúky, rastie pri potokoch, v tienistých a vlhkých lesoch, pod krovinami a v listnatých a horských lesoch. Rastie husto vedľa seba, vytvára polia zelených listov. Okoloidúcich priláka cesnaková vôňa šíriaca sa navôkol. Niekto si ju momýli s listami konvalinky a s jasienkou obyčajnou, ale listy voňajú cesnakom tak niet sa čoho pomýliť.
Listy sú jasnozelené, kopijovité, lesklé. Vyrastajú priamo z podlhovastej cibule, obalenej bielymi priehľadnými šupkami .Stonka je hladká, jasnozelená až 30 cm vysoká.
Z trsu listov vyrastá biely okolíkovitý kvet, taká biela guľka tvorená drobnými bielymi kvetmi.
Listy sa zbierajú na jar (koncom apríla - začiatkom mája) . Listy medvedieho cesnaku sa konzumujú v čerstvom stave. Sušením sa jeho liečivé účinky strácajú. Zbierajú sa len listy ešte pred kvitnutím, vtedy má najsilnejšie účinky.
Čerstvé nakrájané listy sa dajú konzumovať • Nakrájané na maslový chlieb - rýchle a veľmi chutné použitie. Keď pôjdete na výlet tak si chlieb s maslom pribaľte a potom konzumujte priamo v lese s čerstvo odtrhnutým cesnakom. • Ako korenina, jemne posekaný, do hotovej polievky • Ako korenina, pri pečení pokryjeme celými listami mäso alebo ryby • Ako špenát, klasická špenátová úprava • Ako šaláty, na rôzne spôsoby • Ako liečivé víno, pokrájané listy krátko povaríme v 250 ml bieleho vína, necháme pár minút vylúhovať, scedíme, osladíme medom a cuckáme po lyžičkách, hlavne pri kašli. • Podobne listy môžeme zaliať vriacim mliekom. Po 2-3 hodinovom odstátí precedíme a po dúškoch vypijeme, hlavne pri kašli, prípadne pri poruchách zaspávania.
Nakrájané listy sa môžu uložiť aj na zimu. Fľašu naložíme až po hrdlo nakrájanými listami a zalejeme alkoholom (ražným 38% -40%, môže byť aj vodka) a na dva týždne necháme vylúhovať na slnečnom mieste, potom scedíme a používame po kvapkách (pijeme, alebo natierame rany). 10 -15 kvapiek na ráno s malým množstvom vody. Táto moja fľaša je už zaliata 4 deň.



Žihlavový sirup

POTREBNÉ PRÍSADY

3 a 1/2l vody
3 citróny
100 končekov žihlavy
3kg cukru kryštál
5 lyžičiek kyseliny citrónovej

POSTUP PRÍPRAVY

Vodu prevaríme a citrón prevaríme, ktoré najskôr umyjeme a nakrájame na koliečka. Necháme vychladnúť a pridáme žihlavu. Necháme 24h vyluhovat, potol precedíme a trochu vytlačíme. Pridáme cukor a kyselinu citrónovú, zamiešame, až kým sa cukor rozpustí. Už nevaríťt, nalejeme do flašiek a dáme do chladna.


Kyslá kapusta recept podľa babičky




POTREBNÉ PRÍSADY

Na cca 80 kg kapusty s hlúbikmi a so všetkým čím ju kúpite alebo dopestujete , potrebujeme: Na koreniacu zmes: cca 1,5 kg soli, 4-5 balíčkov celej rasce, 3 balíčky čierneho celého korenia, 1 nakladač: Deko alebo Zelko***1balík bobkového listu , cca 5 kto, má rád aj viac jabĺčok, 2-3 menšie strapce bieleho hrozna, chrenový list-vraj, aby kapusta nezmäkla a niekto dáva aj za hrsť kukurice- surovej samozrejme.

POSTUP PRÍPRAVY

Koreniacu zmes si pripravíme v miske zmiešaním všetkých horeuvedených surovín na koreniacu zmes.
Kapustu očistíme, vyrežeme hlúby a nastrúhame na slížiky:o). Kapustu môžeme troška nasoliť, (ale nie koreniacou zmesou-tú si necháme do súdka), aby pustila šťavu a dobre ju udláviť v nejakom veľkom lavóri ako hovorí moja babka. 
Na dno očisteného súdka v tomto prípade 40 litrového, dáme zopár jabĺčok, strapček hrozna, chrenový list a kto chce aj kukurice.Na to navrstvíme aj za kýbeľ udlávenej kapusty (ak pustí vrstva kapusty ešte šťavu, odoberte ju hrnčekom), na kapustu zopár bobkových listov a koreniacu zmes, ktorú si od oka musíme rozdeliť, aby nám vystačila na celý súdok. Na to opäť pokračuje vrstva jabĺčok a pokračujeme, až kým všetko neminieme.
Opakujem, že šťavu , ktorú pustí kapusta natlačená v sude, treba odobrať hrnčekom. ŠŤAVU NEODOBERÁME LEN PRI POSLEDNEJ VRSTVE, TAM MUSÍ BYŤ!!! Keď minieme celú kapustu, sud prikryjeme vrchnákom a dobre zaťažíme, napríklad tak, že do 3,5 L zaváraninového pohára nalejeme vody a ten položíme na vrchnák. Robí sa to preto, že kapusta môže pri kvasení vrchnák jednoducho vyduť. 
Ak sa rozhodnete robiť kyslú kapustu podľa tohto receptu, určite ju robte z neskorej kapusty, teda tej, ktorá sa zbiera koncom septembra , začiatkom októbra. Skoršia by vraj zmäkla. 
Toľko odomňa a dodlávenia priatelia:o)) 
Dúfam, že Vám bude chutiť minimálne tak, ako nám. A ešte som zabudla , na dôležitú vec, kapusta je vhodná na konzumáciu za približne 1 a pol až dva mesiace. Keď bude kapusta hotová a budete z nej odoberať aj šťavu na varenie , treba ju vždy doplniť hrnčekom vody.


recepty su skopirovane z minibazar.sk

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára