pondelok 17. júna 2013

Domáci kompostér nielen na záhradu, ale aj do bytu.

Zhruba 40% všetkého, čo každý deň vyhodíme do odpadkového koša, tvorí bioodpad. Teda zvyšky jedla a ďalších prírodných materiálov, ktoré nemusia nutne skončiť nevyužité na skládke, ale môžeme ich ďalej napríklad kompostovať. O možnosti mať klasický kompost vonku na záhrade počul už asi každý, domáci kompostér si ale môžeme kúpiť aj v prípade, že bývame v byte a žiadnu záhradu k dispozícii nemáme.

Ekologické zmýšľanie sa v súčasnosti začína stávať nielen trendom, ale pre mnoho ľudí tiež určitým životným štýlom. A práve jedným zo stále diskutovanějších tém je otázka, kam s domácim bioodpadom. Spôsobov, ako s ním nakladať, existuje hneď niekoľko, my si však dnes predstavíme domáci kompostér tak, ako je možné ho používať na balkóne alebo priamo vo vnútri v byte.


Uvažujeme nad kúpou domáceho kompostéru

Starostlivosť o samotný domáci kompostér v byte síce nie je nijako zvlášť zložitou záležitosťou, avšak aj napriek tomu je potrebné si niektoré kroky vopred premyslieť. Prvými parametre sú typ kompostovacieho zariadenia a jeho umiestnenie. Kompostér je možné umiestniť ako na balkóne, tak v kuchyni, na chodbe alebo napríklad na toalete. Dôležitá je skôr teplota, ktorá by sa mala pohybovať okolo 20 ° C, vlhkosť vzduchu a prístup kyslíka. Čo sa týka typu, čoraz väčšiu obľubu majú tzv vermikompostéry, teda domáce kompostéry, ktorých súčasťou sú dážďovky. Tie sa podieľajú na efektívnejším rozklad odpadu, rýchlejší tvorbe humusu a tiež neustálom kyprenie vzniknutej hmoty. Avšak túto "ingredienciu" možno samozrejme vynechať, kompost je potom ale náchylnejšie k hnilobným procesom a treba o neho viac starať vlastnými silami (kypriť ho alebo dodávať látky podporujúce rozklad).

Domáci kompostér v byte: výhody a nevýhody :


Hoci sa jedná o určitú drobnú starosť navyše vedľa obligátneho vyhodenie vrecúšku so zmiešaným odpadom vonku do popolnice, vlastníctvo domáceho kompostéru v byte má značná plus.

Výhody domáceho kompostéru :

- Do domáceho kompostéru možno uložiť veľké spektrum domáceho odpadu
- zníženie množstva bežného zmesového odpadu až o 40%
- nižšie náklady na zvoz komunálneho odpadu
- eliminácia zápachu z klasického koša
- tvorba vlastného domáceho kompostu, ktorý je možné ďalej využiť

Nevýhody domáceho kompostéru :

-starosť navyše
-je potrebné pre neho mať vhodné miesto: vzdušné, s relatívne stálou teplotou

Čím sa nenechať odradiť pred zaobstaraním domáceho kompostéru

Aj keď môže kompostovania v byte na mnoho ľudí pôsobiť ako nepohodlná a zapáchajúce záležitosť, za správnych podmienok to tak naozaj nie je. Naopak, správne založený domáci kompostér na rozdiel od obsahu normálneho odpadkového koša nezapácha. Zápach totiž spôsobuje práve nesprávne uložený bioodpad. Ak je kompostér správne kyprenie a je mu daný dostatok vzduchu, tieto nepríjemné prejavy nehrozí. To všetko sa dá jednoducho, pre tých, ktorí nemajú z drobných stavovcov obavy, poistiť už spomínanými dážďovkami.

Čo všetko môžeme kompostovať a čo nie

Do domáceho kompostéru môžeme ukladať všetky zvyšky zeleniny a ovocia, vrátane ich šupiek, škrupiny od vajec, suché listy opadané z kvetín alebo menšie množstvo zvyškov jedla. Prekvapivo možno kompostovať ale tiež treba vylúhované čajové vrecúška alebo na drobnejšie kúsky natrhané noviny či trocha pilín.

Pri kompostovaní by sme sa naopak mali vyhnúť jedom, splesnivený, zvyškom, ohorkom od cigariet, kostiam, tukom, šupkám od salám alebo kožou. Samozrejmosťou sú potom nerozložiteľné látky ako kov, plast, sklo alebo guma. Nie je tiež úplne dobré kompostovať veľké množstvo drevených materiálov vrátane kôry, a to kvôli ich pomalému rozkladanie. Pri kompostovaní potom dochádza k nadmernému odoberanie dusíka, čím sa finálny produkt, teda kompost, čiastočne znehodnocuje.


     Čo kompostujeme:                                              Čo do kompostu nepatrí:
-  zvyšky ovocia a zeleniny                                     -   konáre a iné drevené materiály
-  šupky, škrupiny od vajec                                    -   kov, plast, sklo
-  suché listy
-  menšie množstvo zvyškov jedla
-  čajové vrecúška
-  natrhaný novinový papier


zdroj : /www.chytre-bydleni.cz

1 komentár:

  1. Na záhrade mám veľký kompostér, do ktorého dávam zvyšky od zeleniny, a hlavne pokosenú trávu, ale v dome si ho neviem predstaviť. O záhradu sa starám čo najlepšie viem, a preto som sa nedávno rozhodla kúpiť si nahranie diely na záhradnú techniku a musím povedať, že to bolo správne rozhodnutie.

    OdpovedaťOdstrániť