streda 20. februára 2013

Najštipľavejšie chilli papričky na svete!

Ano ano, je to prsne tak ako hovori nadpis, kedže som veľký fanúšik chilli a štipľavých jedál, tak som si na tento rok zaobstaral semienka najštipľavejšej chilli papričky na svete Trinidad scorpion morouga s neuveritelnými 2 009 231 SHU! okrem tejto šmakovičky som si ešte kúpil tieto odrody :

  • Naga Morich - 1 040 000 SHU
  • Bhut Jolokia White - 1 000 000 SHU
  • Naga Jolokia PC1 - 850 000 SHU
  • Trinidad 7 pot - 7 Pod Jonah - 1 267 641 SHU
  • Nagabon Jolokia - 1 000 000 SHU


 Všetky odrody som zasadil práve dnes, budem vás všetkých informovať o mojich skusenostiach zisteniach z pestovania týchto super chilli papričiek. A samozrejme budem aj pridávať fotky ako tieto krásky rastú. :)

Ešte malá vysvetlivka čo znamená SHU : Scovilleova stupnica meria štipľavosť chilli papričiek. Papriky obsahujú látku kapsaicín, ktorá spôsobuje pálenie tým, že stimuluje receptory nervových zakončení jazyka. Počet Scoville jednotiek pálivosti (Scoville heat units, SHU) zodpovedá prítomnému množstvu kapsaicínu.

nedeľa 17. februára 2013

Balkónové paradajky 2.časť pikírovanie

Druhou, nie menej dôležitou časťou pestovania paradajok je tzv. pikírovanie, je to vlastne presádzanie rastliniek do samostatných nádob alebo kelímkov. Pozor, nejedná sa ešte o konečné presádzanie do kochlíkov! Pikírujeme preto aby rastlinka mala dostatok svojho voľného priestoru a mohla sa jej správne vyvinúť koreňová sústava.

Pikírovať začíname keď rastlinky majú už takých 5-10 cm, alebo keď majú už aspoň 3-4 pravé listy ako ako je to tu na obrázku.

Rastlinku opatrne s pomocou lyžičky alebo ceruzky vyberieme, musíme si dávať veľký pozor aby sme nepoškodili korienky týchto mladých paradajok. Ako som už spomínal presádzame ich do samostatných nádob. Potom počkáme kým rastlinky nedorastú do veľkosti 20-30 cm kedy ich už môžeme presadiť na finálne miesto. :)

Druhé presádzanie robíme podľa toho kedy sme paradajky zasiali, vačšinov sa robí v polovičke apríla / na začiatku mája, ale ako hovorím záleží to od toho kedy ste vysievali a od vyvinutosti vašich rastliniek.
Vo všeobecnosti platí, že čím ma rastlinka viacej vlastného priestoru tak tým lepšie sa jej darí a tým viacej plodov z nej potom môžete pozbierať. Ja osobne som slávil najväčší úspech s 5l vedrom od farby, tam som mal zasadenú jednu žltú paradajku a rodila mi cele leto :)


Rekapitulácia postupov pri pestovaní paradajok :
  1. Polovica februára - výsev semienok
  2. Keď majú rastlinky 3-4 pravé listy tak ich presadíme do vlastných nádob, alebo do vačšieho kochlíku tak aby mali dostatok miesta.
  3. Apríl / Máj posledné presádzanie na finálne miesto, do čo najväčších nádob

nedeľa 4. novembra 2012

Recept - Bratislavské rožky

Potrebujeme:

Cesto :
500 g múky, 125 g bravčovej masti, 125 g masla alebo Hery, 50 g práškového cukru, 10 g droždia, štipka soli, 1 žĺtok, asi 1,5 dl mlieka, vajce na potretie.
Plnka :
500 g mletého maku, 350 g cukru, 50 g hrozienok, 1 balíček vanilínového cukru, 1 strúhané jablko alebo 1 lyžica, 1,5 dl mlieka, citrónová kôra, mleté klinčeky.
Ako na to:

Príprava cesta :
Masť a maslo rozmrvíme v preosiatej múke. Droždie roztopíme vo vlažnom mlieku. V strede múky urobíme jamku, pridáme cukor, štipku soli, žĺtky z vajec a v mlieku roztopené droždie. Zmiesime polotuhé cesto a necháme odpočinúť 2- 12 hodín.
Rožky :
Odpočinuté cesto nakrájame na rovnaké 25 g kúsky, vyvaľkáme na oválne tvary, na kraj položíme 35 g plnky, zabalíme, položíme na plech, tvarujeme na rožky a natrieme žĺtkom. Keď žĺtok zaschne, natrieme rozšľahanými bielkami. Rožky necháme v chlade 1/2 hodinu odpočívať a potom upečieme vo vyhriatej rúre dozlatohneda pri 180° C cca 30 minút. Rúru zbytočne neotvárame. Dvojakým vajcom natreté cesto vytvorí mramorový povrch.

Recept - Bábovka

Potrebujeme:

  • 30 dkg polohrubej múky
  • 30 dkg práškového cukru
  • 1 vanilkový cukor
  • 1/2 prášku do pečiva
  • 1,5 dcl studenej vody
  • 1,5 dcl oleja
  • štipku soli
  • 6 vajec
Ako na to:

Cukor práškový, cukor vanilkový a žĺtka zo 6 vajec dobre vymiešame do penista. Pridáme vody - miešame a pomaly pridávame olej. V múke zamiešame prášok do pečiva, potom múku aj s vyšľahanými bielkami pridáme do misy a veľmi opatrne to všetko zmiešame. Túto zmes nalejeme do vymasteného a múkou posypaného bábovkového pekáča.
Do bábovky môžeme pridať podľa chuti napr.: orechy, hrozienka alebo kakao.

Recept - Ananásové rezy

Potrebujeme:

  • 200 g masla alebo hery
  • 200 g práškového cukru
  • 5 vajec, 120 g polohrubej múky
  • pol balíčka prášku do pečiva
  • 20 g kakaa
  • tuk a múka na vymastenie a vysypanie plechu
  • 1 lyžica rumu
  • ríbezľový lekvár
  • konzervovaný ananás
Čokoládová poleva: 100 g čokolády, 100 g masla alebo hery.
Ako na to:

Maslo vymiešame s cukrom a so žĺtkami do peny, pridáme múku, prášok do pečiva a kakao, premiešame a nakoniec zľahka primiešame tuhý sneh ušľahaný z bielkov. Cesto rozotrieme na vymastený a vysypaný plech a upečieme vo vyhriatej rúre. Vychladnutý koláč pokvapkáme rumom a šťavou z kompótu, potrieme ríbezľovým lekvárom, obložíme ananásom a polejeme čokoládovou polevou. Podľa chuti môžeme ešte ozdobiť ušľahanou šľahačkou a posekanými orechmi.
Čokoládová poleva: Čokoládu posekáme, pridáme maslo, za stáleho miešania roztopíme a najemno vymiešame.

Recept - Krémeš ovocný

Potrebujeme:

  • 500 g lístkového cesta
  • 1,5 l mlieka
  • 4 balíčky zlatého klasu
  • 2 balíčky vanilkového cukru
  • 8 lyžíc kryštáľového cukru
  • 120 g okrúhlych piškót
  • 70 g mrazených černíc
  • 150 g mrazených ríbezlí ( keď nemáme, nahradíme čerstvým ovocím )
Ako na to:

Lístkové cesto rozdelíme na 2 časti, vyvaľkáme a jednu časť cesta uložíme na vymastený plech. Z mlieka, Zlatého klasu, vanilkového a kryštálového cukru uvaríme puding. Polovicu pudingu rozotrieme na cesto a posypeme zmesou ovocia ( iba polovicu použijeme ). Na ovocie poukladáme piškóty a zalejeme druhou časťou pudingu, posypeme zostávajúcim ovocím a prikryjeme druhou časťou rozvaľkaného cesta. Vidličkou poprepichujeme a dáme piecť. Hotový krémeš posypeme práškovým cukrom.

Recept - Cuketová pizza

Potrebujeme:

  • 600 g cukety
  • 200 g tvrdého syra       
  • 250 g polohrubej múky             
  • 1,5 dl oleja
  • 1 prášok do pečiva
  • 3 vajcia
  • 1 cibuľu
  • 5-8 strúčikov cesnaku
  • 1 PL vegety
  • 1 ČL soli
  • korenie
  • 4 papriky
  • 6 rajčín
Ako na to:

Cuketu očistíme, nastrúhame, cibuľu nakrájame nadrobno a orestujeme na oleji. Pridáme k cukete spolu s ostatnými prísadami, zamiešame a dáme piecť na pomastený a pomúčený plech. Na povrch, ešte pred pečením, nakrájame na plátky papriku a rajčiny.

Pečieme pri 180°C 50 min., pred koncom posypeme strúhaným syrom.

Dobrú Chuť!