nedeľa 4. novembra 2012

Recept - Zapečené rybie filé so syrom a kyslou smotanou

Potrebujeme:

  • 4 porcie rybieho filé
  • 50 g masla
  • 1 téglik kyslej smotany
  • 2 tavené syry
  • citrónová šťava
  • mletá červená paprika
  • soľ
  • rasca
  • petržlenová vňať
Ako na to:

Filé osolíme, opečieme, pokvapkáme citrónovou šťavou a necháme polhodinu odležať. Potom ho opečieme na oleji a uložíme na pekáč. Polejeme ho smotanou a syrom, okoreníme mletou paprikou, rascou, nadrobno nakrájanou petržlenovou vňaťou, obložíme kúskami masla a pečieme vo vyhriatej rúre.

Recept - Aljašská treska na cesnaku

Potrebujeme:

  • 800 g filé z tresky
  • soľ
  • mleté čierne korenie
  • 1 lyžicu hladkej múky
  • 2 lyžice oleja
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 2 lyžice masla.
 
Ako na to:

Rozmrazené filé z aljašskej tresky nakrájame (s hmotnosťou 150 g na porciu), osolíme, okoreníme a obalíme v múke. Obalenú rybu opečieme na oleji z obidvoch strán, pridáme na plátky nakrájaný cesnak, maslo a v rúre pod pokrývkou dopečieme. Pri podávaní polejeme výpekom s cesnakom. Vhodné prílohy: hrianky, čierny chlieb, rozličné druhy zeleninových šalátov.

Recept - Dusená ryba so smotanovou omáčkou a hríbami

Potrebujeme:

  • 600 g ryby
  • 2 lyžice tuku
  • soľ, 2 dl smotany
  • 2 lyžice pokrájaných hríbov
  • 1 lyžica cibule
  • 1 lyžica petržlenovej vňate
  • citrón
 
Ako na to:

Upravenú rybu osolíme a pokvapkáme citrónom. Na panvici roztopíme maslo, vložíme rybu, prikryjeme a dusíme asi 5 minút. Dusené ryby vyberieme lopatkou a udržíme v teple. Do oleja základu vložíme pokrájanú cibuľu, hríby, petržlenovú vňať, dochutíme koreninami a dusíme do mäkka. Nakoniec prilejeme kyslú smotanu a prevaríme. Dusenú rybu na tanieri polejeme smotanovou omáčkou.

Recept - Grilované kuracie stehná

Potrebujeme:

  • 8 kuracích stehien
  • Marináda:
  • 6PL oleja
  • 6PL bylinkového octu
  • 1PL sójovej omáčky
  • 1ČL mletej papriky
  • 3ČL paradajkového pretlaku
  • 1 strúčik cesnaku (nakrájaný)
  • rozmarín
  • tymián
 
Ako na to:

Suroviny k príprave marinády premiešame, zmesou polejeme stehná a necháme 12 hodín v chladničke. Pred grilovaním stehná osušíme a položíme na rozpálený rošt potretý olejom. Za postupného obracania grilujeme asi 15 minút. Pred podávaním osolíme.

Recept - Grilované kurča s čilli


Potrebujeme:

  • 1 kg kuracieho mäsa. 
  • Marináda: 125 ml sójovej omáčky, 2 lyžice citrónovej šťavy, 2 lyžice medu, 1 lyžica sezamového oleja, 3 malé čerstvé nadrobno posekané čili papričky, 2 lyžice nadrobno posekaného koriandra
Ako na to:

Všetky suroviny na marinádu zmiešame a pridáme porcie kurčaťa. Prikryté necháme v chladničke asi dve hodiny. Kurča vyberieme z marinády a dáme na gril. Prikryté grilujeme asi 45 minút. Podávame so sójovou omáčkou, posekanými čili papričkami a koriandrom.

Recept - Grilované kura s limetkou

Potrebujeme:

Na 8 porcii:
  • 2 polievkové lyžice slnečnicového oleja 
  • šťava a kôra z 2 limetiek 
  • 200g mangovej omáčky 
  • 25g strúhaného kokosu
  • 5cm kúsok čerstvého nastrúhaného zázvoru alebo mletý zázvor 
  • 4 polievkové lyžice nasekaného čerstvého koriandru 
  • 3 x 400g malých kuracích kúskov
  • 16 drevených špajdlí
Grilované kura s limetkou
 
Ako na to:

Špajdle si namočíme do teplej vody. Do misky dáme slnečnicový olej, limetkovú šťavu a kôru, mangovú omáčku, kokos, zázvor a koriander. Dobre premiešame, dáme do toho kuracie kúsky a necháme marínovať minimálne 1 hodinu v chladničke. Potom mäso dáme na špajdle potrieme ešte raz omáčkou a opekáme na grile 8-10 minút, občas otočíme. Podávame so šalátom.

Recept - Chips kuracie nugetky

Potrebujeme:

  • 500 g kuracích pŕs
  • 2 biele jogurty (2x150 ml)
  • 2 lyžičky karí korenia
  • paprikové chipsy 200 g balík
  • soľ, mleté čierne korenie.
Ako na to:

Do misy dáme jogurty, premiešame s karí korením. Rúru vyhrejeme na 180 stupňov Celzia. Rukou rozdrvíme paprikové chipsy. Kuracie prsia nakrájame na menšie kúsky. Zľahka ich naklepeme, osolíme, okoreníme podľa chuti. Kúsky mäsa namáčame do žltého jogurtu a do chipsov. Obalené nugetky dáme na pekáč, ktorý sme vystlali papierom na pečenie. Pečieme asi 20 minút.