nedeľa 4. novembra 2012

Recept - Brokolica so syrom

Potrebujeme:

  • 1 stredne veľkú brokolicu
  • 10 plátkov syra (môže byť aj viac)
  • olej
  • trošku soli
Ako na to:

Brokolicu poriadne umyjeme a uvaríme v slanej vode. Varíme dovtedy kým nezmäkne.
Medzitým si mierne zohrejeme olej a uvarenú brokolicu jemne osmažíme na oleji. Nakoniec pridáme navrch plátky syra. Množstvo syra závisí od každého z nás. Podávame so zemiakovou kašou alebo varenými zemiakmi.

Recept - Baklažán s kuracou plnkou

Potrebujeme:

  • 4 baklažány
  • 200g pečeného alebo vareného kuracieho mäsa
  • 2 rajčiny
  • 1 cibuľu
  • maslo
  • soľ
  • mleté čierne korenie
  • petržlenovú vňať
  • 150g strúhaného syra
Ako na to:

Baklažány pozdĺžne prekrojíme a z každej polovice vyberieme časť dužiny. Vydlabanú dužinu nadrobno posekáme. Na olivovom oleji speníme cibuľu, pridáme pokrájané kuracie mäso, pokrájanú dužinu baklažánov, ošúpané a jadierok zbavené drvené rajčiny, soľ, korenie a chvíľku spolu podusíme. Zmesou naplníme vydlabané polovice baklažánov, posypeme strúhaným syrom, petržlenovou vňaťou a zapečieme vo vyhriatej rúre.

Recept - Pečený pstruh na masle

Potrebujeme:

  • pstruh podľa počtu osôb
  • korenie rybacie príp. soľ
  • čierne korenie
  • sladká paprika
  • maslo
  • mletá rasca
Ako na to:

Očisténého pstruha okoreníme rybacím korením príp. ak nemáme tak soľ, čierne korenie, sladká paprika, a rasca, pokvapkáme citrónom, a poukladáme na vymastený plech. Na každého pstruha poukladáme masielko a pečieme 10 až 15 minút na 190 až 200 stupňoch do zlatista. Podávame s varenými zemiakmi príp. pečenými.

Recept - Pečený pstruh v alobale

Potrebujeme:

  • 4 pstruhy
  • 8 plátkov anglickej slaniny
  • soľ
  • biele korenie
  • šalvia
 
Ako na to:

Riadne očistené, opláchnuté, osušené pstruhy z vnútra osolíme, okoreníme a vložíme závitok šalvie. Pstruhy zabalíme do plátkov slaniny a obalíme alobalom a položíme priamo na rošt.
Podávame s varenými zemiakmi, maslom a zeleninovou prílohou.

Recept - Plnené pstruhy

Potrebujeme:

  • 4 pstruhy
  • soľ
  • 60 g cibule
  • 80 g rajčiakov
  • 80 g zeleninových paprík
  • petržlenová vňať, 1/2 citróna
Ako na to:

Očistené a vypitvané pstruhy umyjeme, osolíme, osušíme, pokvapkáme olejom a necháme na chladnom mieste postáť. Cibuľu nadrobno pokrájame, pridáme umyté a nadrobno pokrájané rajčiaky, papriky, posekanú petržlenovú vňať a všetko spolu zľahka premiešame. Zmesou naplníme pstruhy, polejeme horúcim olejom, pokvapkáme citrónovou šťavou a opečieme na rozpálenom oleji po oboch stranách.
Podávame so slaným pečivom.

Recept - Losos na bylinkovom masle

Potrebujeme:

  • 500 g mrazeného lososa
  • 2 lyžice oleja
  • 50 g bylinkového masla
  • citrón
  • mletá červená paprika
  • soľ
Ako na to:

Rozmrazeného lososa si nakrájam na kusy, ktoré si osolíme a pokvapkáme olejom, ktorý sme zmiešali s červenou mletou paprikou. Takto pripravené kusy pečieme na rošte z obidvoch strán domäkka. Po upečení ich kladieme na tanier, navrch položíme plátok bylinkového masla a obložíme osminkou citróna.

Recept - Zapečené rybie filé so syrom a kyslou smotanou

Potrebujeme:

  • 4 porcie rybieho filé
  • 50 g masla
  • 1 téglik kyslej smotany
  • 2 tavené syry
  • citrónová šťava
  • mletá červená paprika
  • soľ
  • rasca
  • petržlenová vňať
Ako na to:

Filé osolíme, opečieme, pokvapkáme citrónovou šťavou a necháme polhodinu odležať. Potom ho opečieme na oleji a uložíme na pekáč. Polejeme ho smotanou a syrom, okoreníme mletou paprikou, rascou, nadrobno nakrájanou petržlenovou vňaťou, obložíme kúskami masla a pečieme vo vyhriatej rúre.