3 Exkurzie na farmách
Južné Alsasko sa nachádza v stredo-východnej časti
Francúzska, pri hraniciach s Nemeckom a Švajčiarskom. Je to predhorie Jurských
Álp, farmy sa nachádzajú v nadmorskej výške cca 400 m n. m., okolité vrchy majú
okolo 800 m n. m.
Oblasť je zameraná na pestovanie kukurice, ktorá tu rastie
prakticky všade. Krajina je na slovenské pomery veľmi čistá, vôbec tu nevidieť
čierne skládky a voľne pohodený odpad sa vyskytuje veľmi zriedkavo.
Jedným zo znakov tunajšej pôdy je to, že je rozdrobená a
má veľa vlastníkov. Farmári majú farmy na
od seba vzdialených parcelách, mnohí majú pôdu prenajatú od viacerých
vlastníkov.
3.1 Farma na produkciu zeleniny a ovocia – Raphael Gasser
Výmera farmy je 10 ha, z toho je 2 ha ovocie,
2 ha ležia úhorom a zvyšok je zelenina a zemiaky. 90 % produkcie farmár predáva
cez AMAP, zvyšok sa predá voľne na farme cez priamy predaj a na trhu. Produkcia
sa skladuje v chladiacich boxoch. Kvôli systému AMAP prešli z konvenčného
poľnohospodárstva na ekologické poľnohospodárstvo.
Na pestovanie zeleniny sa nepoužívajú herbicídy. Kultúra
sa za vegetačné obdobie pleje strojom (plečkou za traktorom) a jedenkrát ručne.
Plodiny sa vysádzajú tak, aby vošli 2 riadky pomedzi kolesá traktora.
Majú založenú aj špargľovú plantáž, ktorá začne plodiť za
cca 2 roky a úrodu bude poskytovať 10 – 12 rokov. Pri pestovaní špargle taktiež
nepoužívajú herbicídy.
3.2 Farma na produkciu mäsa - Jeana-Louisa Mona
Jean-Louis Mona je mladý farmár (23 r.), ktorý prechádza z
konvenčného chovu dobytka svojich
rodičov na extenzívny chov v režime ekologického poľnohospodárstva. Na farme
chová kravy (100 ks) a ošípané. Výmera farmy je 84 ha.
Farma produkuje mlieko a 3 druhy mäsa: hovädzie, bravčové
a hydinové. Zvieratá sa porážajú na certifikovanom okresnom bitúnku, ktorý
slúži pre viacerých farmárov. Hydina sa na farme momentálne nechová, dodáva ju
druhá farma, ale v budúcnosti sa chov plánuje rozšíriť aj o hydinu. Mäso sa po
privezení z bitúnku spracováva priamo na farme, kde sú na to prispôsobené
špeciálne miestnosti. Porcuje
sa na cca 0,5 kg kusy, vákuovo balí a chladené sa distribuuje spotrebiteľom.
Všetci spotrebitelia dostávajú približne rovnaké druhy mäsa, aby sa nestalo, že
niektorí dostanú atraktívnejšie a iní horšie časti. Spotrebiteľské košíky
obsahujú 3 alebo len 1 druh mäsa. Spotrebitelia si ich objednávajú a
predplácajú 6 mesiacov (príp. 1 rok) vopred. Košíky sa spotrebiteľom
distribuujú raz mesačne.
3.3 Farma na produkciu mlieka a syrov - Nadège Goepfert a Laetitie Von Boxsom
Nadège Goepfert a Laetitie Von Boxom sú
spoločníčky, ktoré majú farmu na produkciu mäsa, mlieka, syrov a iných
mliečnych výrobkov (jogurt, maslo, a pod.). Svoju produkciu predávajú nielen
cez systém AMAP, ale aj voľne na trhu. Momentálne chovajú 9 kráv, 30 kôz, ovce
a ošípané. Denne majú 30 l kravského a 90 l kozieho mlieka. Od budúceho roka
budú mať už aj ovčie mlieko – do portfólia produktov pribudnú ovčie syry.
Spôsobom AMAP predávajú svoju produkciu už 2 roky a majú
cca 150 rodín spotrebiteľov. Spotrebitelia si predplácajú celoročné dodávky
vždy pred sezónou. Od predaja ovocia a zeleniny sa však systém predaja odlišuje
v tom, že konkrétne druhy syrov a iných výrobkov si spotrebitelia objednávajú
vždy týždeň vopred.
Kvôli AMAP museli zvýšiť rôznorodosť svojich produktov
(veľa druhov syrov, jogurt, maslo), keďže spotrebitelia vyžadujú pestrý
košík.
Vďaka AMAP majú istejší zdroj príjmov a mohli zamestnať 1
človeka.
Farma slúži aj pre exkurzie škôl a poznávacie
pobyty. Na tento účel má vytvorenú prednáškovú miestnosť s množstvom rôznych
pomôcok a celý výrobný reťazec - od chovu zvierat po výrobu syrov je
pedagogicky spracovaný a prispôsobený na praktické ukážky deťom .3.4 Farma na produkciu jahňacieho mäsa - Christoph a Géraldine Wanner
Z celkovej výmery farmy sú v ich vlastníctve
len 2 ha. Zvyšných 18 ha majú na rôznych parcelách prenajatých od 18
vlastníkov.
V systéme AMAP sú 2 roky. Začínali s 30 ovcami, dnes
chovajú 140 ks oviec. Ovce
porážajú na externom certifikovanom bitúnku, kde spracovávajú aj mäso, keďže na
farme zatiaľ nemajú vodu a elektriku.
Výstupný produkt – košík, obsahuje ¼ alebo ½ jahňaťa (4-8 kg). Mäso je vákuovo balené vo fólii. Košíky sa distribuujú 2-krát
ročne: v septembri až októbri a v decembri až januári. Produkcia nie je s
certifikáciou „bio“, ale nepoužívajú konvenčné metódy chovu. Zvieratá sú
chované zväčša voľne, ustajnené sú len zriedka, na liečenie používajú
homeopatiká atď.
Vďaka AMAP sa Wannerovci môžu venovať len farme a nemusia
mať iné zamestnanie.
3.5 Farma na produkciu ovocia a zeleniny – Yann a Armelle Meury
Yann a Armelle Meury sú začínajúci farmársky pár.
Hospodária na vyčerpanej pôde, kde sa roky pestovala kukurica. Využili pomoc od
asociásie Terre de Liens, ktorá kupuje pozemky a prenajíma ich mladým farmárom
hospodáriacich v režime ekologického poľnohospodárstva.
Začínali
s 60 ármi pôdy, teraz majú 2 ha. Ich produkcia je zameraná na zeleninu (obr.
15) a čiastočne aj na ovocie. V
budúcnosti ju plánujú rozšíriť o chov oviec kvôli výrobe syra a produkcii
hnoja, ktorý je potrebný pre zeleninársku časť farmy a pre zotavenie vyčerpanej
pôdy. Pri pestovaní zeleniny využívajú biodynamické metódy pestovania.
Produkcia farmy je 60 košíkov týždenne. Zámer farmárov je
mať malú rodinnú farmu, ktorá bude produkovať pre úzky okruh spotrebiteľov
vidieckej komunity. Vďaka svojim spotrebiteľom a systému AMAP sa môže venovať
farmárčeniu, zotavovať vyčerpanú pôdu a zachraňovať pôvodné miestne odrody
ovocia a zeleniny, ktorým by v konvenčnom poľnohospodárstve hrozil zánik.
3.6 Farma na produkciu ovocia - Frédéric Schwab
Farmu Frédérica Schwaba tvoria 3 pozemky s celkovou
výmerou 7 ha. Je zameraná na produkciu ovocia. Ročne vyprodukuje približne 100
t ovocia, z čoho je 70 – 80 t jabĺk a zvyšok sú čerešne, slivky, broskyne,
nektarinky, hrušky a marhule. Z ovocia Frédéric Schwab vyrába aj rôzne produkty
ako sušené jablká, jablčný ocot, džemy, mušt. Tento rok vyprodukoval aj 5 t
paradajok.
Pred 3 rokmi odoberali väčšinu jeho produkcie (cca 80 %)
veľkoodberatelia, zvyšok predával formou predaja z dvora. Dnes predáva 100 %
produkcie systémom AMAP a vďaka istejšiemu a vyššiemu odberu cez AMAP sa
zvýšila produkcia jeho farmy o 40 %.
Frédéric Schwab hospodári v režime ekologického poľnohospodárstva. Nepoužíva herbicídy. Využíva rôzne biologické metódy na ochranu rastlín a hnojenie (obr. 16, 17). Medzi pásmi stromov je vysiata ďatelina, ktorá tým, že viaže dusík, znižuje potrebu hnojenia o cca 40 % (obr. 18).
V systéme AMAP Frédéric Schwab začal s 28 rodinami pred
necelými 3 rokmi. Dnes sieť jeho spotrebiteľov predstavuje 320 rodín. 27
zástupcov spotrebiteľov vytvorilo radu, ktorá intenzívnejšie komunikuje s
farmárom a prejednáva s ním rôzne problémy. Rozhodnutia potom tlmočí ostatným spotrebiteľom.
Minimálne raz do roka sa farmár stretne so všetkými spotrebiteľmi (valné
zhromaždenie) a spolu prejednávajú nadchádzajúcu sezónu – čo zlepšovať, čo
zmeniť, čomu sa vyhnúť a pod. Napr. pred rokom 90 % spotrebiteľov na valnom
zhromaždení odhlasovalo, že chcú produkty v BIO kvalite i za cenu zvýšenia ceny
košíka z 366 €/rok na 430 €/rok. Farmár je teraz preto v konverzii a prechádza
na ekologické poľnohospodárstvo.
4. Záver
Návšteva lokálnych výrobno-spotrebných systémov AMAP vo
francúzskom južnom Alsasku bola veľmi prínosná, pretože sme na vlastné oči
mohli vidieť samotné fungovanie takýchto systémov v praxi. Navyše sme sa
dozvedeli aj nové poznatky o konkrétnych metódach pestovania a chovu v
bioprodukcii, výrobe syrov a pod.
Zavádzanie podobných systémov na Slovensku však nemôže byť
do detailov kompletne prevzaté z Francúzska, ale musí byť prispôsobené našim
pomerom, aby boli systémy funkčné. Francúzsko môže slúžiť len na inšpiráciu.
Spotrebnú jednotku navrhujeme nazvať „košík“. Celý systém
by sa mohol nazývať STUP – Spoločenstvo pre trvaloudržateľné poľnohospodárstvo
(podobne ako francúzsky AMAP). Je to však len návrh a konkrétny názov, ako aj
konkrétne prvky zavádzania systému, budú predmetom ďalšej vzájomnej diskusie.
Vyhotovil: Miloš
Veverka, o.z. CEPTA 10/2009
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára