pondelok 9. júla 2012

Pestovanie chilli papričiek



Chilli papričky - pestovanie v črepníku

Chilli papričky si sám pestujem už niekoľko rokov a nikdy som nezaznamenal žiadny problém, vždy som zožal primeranú úrodu - primeranú vydanej starostlivosti :-)
Nikdy som neštudoval nič o ich pestovaní a preto všetko vychádza z mojej skúsenosti a "sedliackeho rozumu"

Papričky pestujem zo semienok, vždy keď nájdem v obchode nejakú zaujímavú odrodu tak si nejaké semienka nechávam a mám tak vždy svoje vlastné. Tak trochu sa pokúšam o niečo ako "šľachtenie" - nechávam si semienka len z tých najväčších, najlepších či najštipľavejších.

Prvé papričky, ktoré som vypestoval som si kúpil v obchode pod nazvom chilli mix, boli tam asi 4 rôzne druhy papričiek rôznych chutí a tvarov a farieb. Keď som sušil semienka týchto papričiek stretol som sa aj s názormi, že mi nevýjdu a že ich treba kupovať v špecializovaných obchodoch atď., priznám sa že keď mi za prvých 8 dní od zasadenia nevyšiel ani jeden maličký klíčok bol trošku sklamaný, ale potom na 9 až 10 deň mi začali postupňe vychádzať malé papričky všetkých druhov, ktoré som zasadil a tak sa začalo moje pestovanie chilli papričiek. :)

Nasleduje stručný popis ako ich pestujem:

1) Už vo februári zasiať priamo do pôdy v téglikoch, napríklad od jogurtu. Je možné tiež napred nechať naklíčiť na vlhké vate.

2) Keď podrastú na cca 5 cm treba ich rozsadiť. Keď máte dostatok kvetináčov môžete ich zasadiť aj priamo do nich a ked nie, na začiatok postačí aj kelímok od väčšieho jogurtu.

Pre rozsadenie používam pôdu z kompostu. Nepoužívam žiadne umelé hnojivá na podporu rastu a pod. Ak nemáte prístup ku kompostu dá sa kúpiť aj substrát na pre výsev a množenie, alebo dokonca aj substrát priamo pre chilli papričky.

3) Keď sú papričky po jednej v črepníku, je po starosti. V čase kvitnutia dať von a potom len čakať na úrodu.

Ak papričky nie sú v dostatočne veľkej nádobe, ešte pred kvitnutím presadiť do väčšej. Dôležité pri tomto kroku je aby ste ich presádzali ešte pred kvitnutím, lebo inak sa Vám stane to čo mne a všetky kvety vám opadajú, z rastlinky, ktorá mala vyše 20 kvetov mi všetky opadali a ostal mi len jeden plod, ktorý bol vyvinutý už pred presadením. Al aj to sa stava, ja som sa z toho poučil a vy môžete vďaka mojej chybe predísť takej istej. :)

Papričky môžu byť zasadené napríklad po 2-3 (viac neodporúčam) kusoch vo väčších kvetináčoch na muškáty. Dokonca tento rok mám jednu papričku, ktorú som z lenivosti nepresadil a nechal ju v malom jogurtovom  kelímku a plody má. Síce malé a málo, ale predsa.

Rastlinky majú rady veľa tepla a svetla, samozrejme aj vlahy. Je dobré nechať ich za najviac osvetleným oknom. Pokiaľ ich mame v  "vyhne" (napr. môj balkón, kam svieti slnko od 10 hod dopoludnia do 19 hod večer), musí zo zalievať aj 3x denne! Proste polievam tak, aby bola pôda vždy vlhká, ale zase nie moc. Trochu sucha tiež nevadí, ale rastlinky by nemali vlhnúť.


Dúfam že vám moje rady a skúsenosti pomohli a prajem veľa úspechov s pestovaním chilli papričiek.


5 komentárov:

  1. https://www.facebook.com/kukajjakrastiepaprika Live :D
    Inak som zaspal, experimentoval so zemou, z ktorej nič nevyklíčilo, takže mám riadny časový sklz :D

    OdpovedaťOdstrániť
  2. zmena stránky: https://www.facebook.com/zivotpapriky :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Dobrý deň, je úžasné, že u vás človek nájde toľko šikovné a užitočné inšpirácie. Mám to u vás na blogu skutočne veľmi rád. Do chilli som sa teraz tiež pustil. Len som si musel na koflíky zaobstarať pri https://www.livli.sk/ nejaký stolček, aby sa to dalo dať na kúrenie. No, uvidíme. Rastlinky zatiaľ rastú, myslím, že tak do štrnástich dní budeme doma presádzať a potom to pôjde už von. :) Sú to Jalapeno a Habanero Chocolate. :)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Ja som si na papričky urobil taký malý parník vedľa odchladzovacej kade >, ktorú máme na záhrade. Ako je to asi jedno, kde je, ale pre mňa to bolo dôležité z pohľadu ďalšieho plánovania záhrady. A ako čo pestujem? Začal som na jednoduchých jalapenách, teraz som už pri Caroline a iných pokročilých odrôd a teda musím povedať, že ma to baví čím ďalej tým viac. :)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Dobrý deň, je vidieť, že ste dobrý záhradník. Ja tiež pestujem chilli papričky, ale aj paradajky, uhorky, cukety atď. Na ne schraňujem dažďovú vodu na zalievanie. Namiesto chladiacej kade máme pri dome vírivku, do ktorej si napúšťam vodu z vodovodného radu. O ten sa starajú v obci veľmi dobre a raz za čas objednajú firmu na úpravu vody pre priemysel.

    OdpovedaťOdstrániť