pondelok 9. júla 2012

Kompostovanie

Kompost je v záhrade vhodný úplne na všetko. Zakopte ho do hriadok či do nových jamiek na sadenie, použite ho, aj keď len chystáte pôdu. Organické zložky celkom iste zlepšia štruktúru pôdy, dodajú jej výživné látky, ako aj množstvo prospešných mikroorganizmov. Môžete ho pridať ako vrhnú vrstvu k rastlinám pestovaných v nádobách.

Nádoby na kompost


Vytvorenie kompostu

1. Umiestnite kompostér na rovné, dobre priepustné slnečné miesto v záhrade, najvhodnejšie ďalej od domu. Takéto umiestnenie uľahčí prístup dážďovkám a iným organizmom, ktoré začnú rozkladať organický odpad. Slnečné žiarenie urýchli proces. Veľkost kompostéra závisí od priestoru, ktorý máte k dispozícii, i od veľkosti záhrady.

2. Do kompostu pridávajte "zelený odpad" ako aj čajové vrecúška, zeleninové a ovocné šupy, pokosenú trávu a rastlinné odrezky. Rýchlo hnijú a vytvárajú dusík a vlhko. Rovnako môžete kompostovať aj "hnedý odpad" ako sú napr. papierové obaly, obaly od vajec, škrupiny z vajec, opadané lístie natrhaný papier. Týmto zložkám trvá dlhšie kým sa rozložia no sú vhodné, pretože do kompostu prinášajú uhlík a vzduch.

3. Ďalším dôležitým bodom je kontrola kompostu. ak príliš vyschne, pridajte "zelený odpad", ak je príliš mokrý pridajte "hnedý odpad". Uistite sa, či je dostatočne prevzdušnený a z času na čas je potrebné kompost "prehodiť".

4. Po 6-9 mesiacoch bude kompost v spodnej časti tmavý, takmer čierny, pórovitý a zapáchajúci po zelenine. Rozhrňte ho po hriadkach, pridáte tak vlhkosť a potlačíte rast buriny, čim zlepšíte zloženie zeleniny.

Čo do kompostu nehádzať

Do kompostu za žiadnych okolností nepridávajte nasledujúce veci :
  • Varenú zeleninu
  • Mäso
  • mliečne výrobky
  • Choré rastliny
  • Výkaly psov a mačiek
  • Plienky
  • Trváce buriny
  • Plast, sklo a kov
Čokoľvek z uvedeného môže spôsobiť nepríjemný zápach a zvýšiť výskyt škodcov. Plast, sklo a kov sa nerozložia a musia sa recyklovať oddelene.
Dúfam, že som Vám týmto jednoduchým návodom čo a ako kompostovať pomohol a dúfam, že aj vy si začnete robiť svoj vlastný kompost.

2 komentáre:

  1. Kompostér je na záhrade nepostrádateľný, pretože kam inam dávať okrojky zo zeleniny a ovocia. Mám na záhrade tiež jeden, do ktorého nosím šupky od zemiakov, uhoriek, jabĺk, mrkvy atď. Ešte tam sypem trávu pri kosení kosačkou, na ktorú si pravidelne objednávam náhradné diely na záhradnú techniku. Potom mám každý rok krásnu a plnohodnotnú pôdu na záhony.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Komposty sú fakt skvelá vec. My máme na záhrade dva kompostéry a nemôžeme si to vynachávlit. Len tých peňazí, čo nám to ročne ušetria za substráty a za hlinu, ktorú si nemusíme nechať dovážať do záhonov. No a potom na okrasnej časti záhrady máme Kúpacia kaďa s pieckou na relaxáciu po saune. A to je teda tiež veľká paráda. Ale to je iná rozprávka. :)

    OdpovedaťOdstrániť