utorok 22. mája 2012

Balkónové paradajky 1.časť sadenie

  Keď nemáte záhradu, alebo pozemok, na ktorom by ste mohli paradajky pestovať nieje nič lepšie ako si  spraviť paradajkový záhon priamo v byte na balkóne, netreba mať velký balkón a dokonca ani obrovské kvetináče, ktoré zaberajú plno miesta. Stačí Vám väčšia nádoba, alebo kochlík, ktorý ste dávnejšie používali na okrasné kvety. Pestovanie skutočne nieje náročné, stačí len torcha starostlivosti a v lete sa budete tešiť z vlastnej úrody :)

Poďme teda na samotné sadenie. V prvom rade treba mať kvalitnú zeminu, tento rok som semienka zasadil do substrátu pre výsev a množenie (kúpil som ho v baumaxe 10 litrov za 1,99EUR) a vyšlo mi viac ako ako 90% zasadených semienok, z čoho usudzujem ze na paradajky bola tato zemina priam idealna.
Tiež som si kúpil tzv. minipareniská (viď.1.foto) kde sa mi krasne zmestili 2 balíčky semienok. Postup je klasický, najprv si do nádoby dostatok zeminy, ktorú nasledne roukov utlačíte potom vysypete semienka a nanesiete asi centimetrovú vrstvu zeminy, ideálne preosiatej a opäť jemne zatlačíte a dostatočne zalejete. Na polievanie týchto drobných semienok je najlepšie používať rozprašovač. Nádoby necháte za na svetlom a teplom mieste za oknom a čakáte na prvé výhonky :)

                           >>> PREDAJ CHILLI SADENÍC TU <<<


Odrody,  ktoré som si tento rok kúpil

Ďalšou nie menej dôležitou vecou je termín vysádzania, kedže začiatok tohto roku bol teplejší ako obvykle, tak ja som tie svoje sadil už 13. februára, avšak vo všeobecnosti platí, že paradajky by sa mali sadit najneskôr prvý marcový týžden a na balkón dávať až keď pominú nočné a ranné mrazy, poprípade ak je cez den pekne slnečno a v noci ešte chladno môžete ich na noc dávať dovnútra aby nepomrzli.

Toto je to najzákladnejšie čo potrebujete k tomu aby ste si zasadili svoje vlastné paradajky, ak by ste mali otázku, na ktorú ste tu nenašli odpoved, nevahajte mi napísať    do komentáru a ja sa budem snažiťodpísať Vám hneď ako budem môcť.

20 komentárov:

  1. Tento komentár bol odstránený správcom blogu.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ahoj, dakujem za navod, tento rok idem pestovat balkonove paradajky prvy krat v zivote. Zhodou nahod, kupila som presne tie iste dva sacky semienok :-D Budem rada, ak vznikne aj druha cast pestovania :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. presne tieto paradajky som si kupila aj ja a som uplna zaciatocnicka... tebe vysli krasne takže sa budem riadit podla teba :) dakujem za navod... ja mam jeden balicek tych cervenych.... do akeho kvetinaca to mam zasadit potom az vyjdu v miniparenisku?

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Tak ja som hladala dalej, kamaratka mi poslala postup po vykliceni:
    Príprava na rozsádzanie – ( 1 deň pred rozsádzaním )
    - substrát - uložiť do téglikov (napr. od jogurtov) → nechať zohriať pri izbovej teplote.
    - priesady – 12 – 24 hod. pred rozsádzaním poliať, 2 – 3 hod. pred rozsádzaním opäť poliať.
    Rozsádzanie ( asi 10 dní po klíčení ) - iba zdravé silné jedince
    Vzdialenosť – 3 – 5 cm
    - Urobiť dierku do zeminy v tégliku
    - Opatrne vybrať priesadu, zaštipnúť hlavný korienok ( => podpora rastu bočných koreňov ), uložiť do jamky po klíčne listy ( korienok smeruje dolu, nestáča sa !!! ), pritlačiť zboku zeminu, poriadne poliať ( rosiť )
    Po 6. tyzdnoch vysadit uz do klasickych, ale velkych kvetinacov, videla som sadit aj do mensich kyblov.

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Dobrý deň, ja by som sa chcela opýtať, keď už mám tak vyklíčené pardajky ako vy na fotke tak či ich môžem rovno presadiť do hratlíkov (tých dlhých kvetináčov)....a mam na nich urobení "sklennik" tak či ich mam aj naďalej takto udržiavať ? Ďakujem :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ak maju paradajky aspon 4 vlastne listy (dva klicne, ktore maju iny tvar sa nepocitaju) tak ich mozete zasadit do kvetinacov kde budu po cely cas, ale osobne by som este aspon tyzden pockal, kym sa trosku nezlepsi pocasie, nocna teplota by nemala klesnut pod 8-10 stupnov. A z vlastnej skusenosti by som do tych kvetinacov (60cm dlzka) nedaval viac ako 4 sadenice paradajok, plati ze cim viac miesta maju, tym maju aj viac plodov a su vacsie. prajem pekny den a vela zdaru :)

      Odstrániť
    2. Ano, priklanam sa k nazoru, ze treba este pockat. Ja mam paradajky vonku na balkone uz asi 2 tyzdne a dnesna chladna noc im teda neprospela...
      Sklenik by som vsak uz dala dolu, aby si zacali zvykat :)
      Zasadila som tie iste 2 druhy, co su na obrazku a su uplne ine. Cervene maju 30 cm a su riedke, zlte maju 13 cm a su krasne huste... Davala som ich presne po 4 kusy do 60 cm hrantika, no musim ich presadit - cervene len na 3 kusy a zlte aj na 5 :)

      Odstrániť
    3. Tento komentár bol odstránený autorom.

      Odstrániť
    4. Dobrý deň. Zasadila som si prvý krát balkónové paradajky tie oranžové na obrázku. Sadila som až 19.4.momentálne majú okolo 5,5 cm a viac.Starám sa o ne dávam ich von aj dnu,aby im nebola zima. Známy mi povedal,že z nich neudem mať nič,lebo majú byť už okolo 20cm vysoké. Myslíte,že to má zmysel?Ďakujem

      Odstrániť
  6. Ahoj Laďka, ja si myslim ze sa este oplati vyckat, akurat budete mat prve paradajky trosku neskor. Ak ste sadili 19.4 tak to este nemaju ani mesiac a pol, takze ta vyska okolo 5-10cm sedi. Teraz ani pocasie nieje nic moc, ale ako budu slnecne dni pribudat, tak paradajky zacnu pekne rast, len im dajte cas :)

    OdpovedaťOdstrániť
  7. ja som sadil paradajky 25.1. myslite ze je to moc skoro maju uz 3 az 5 cm

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja som minuly rok sadila v polke februara a zacali rodit dost neskoro, tento rok som ich chcela zasadit skor, nestihla som :)
      Myslim, ze ten termin bude akurat.

      Odstrániť
  8. Takže nakoniec z toho boli fakt paradajky a chutné jedli sa ešte aj na konci októbra.Ale nabudúce zasadím už v marci.Ja som mala odrodu Venus a vysádza sa február až marec.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja som minuly rok vysadzala v polke februara a tiez boli este v oktobri. Davali sme ich prec az s mrazmi, posledne plody nam dokonca stihli zamrznut.

      Odstrániť
    2. my sme minuly rok mali plody neskoro, lebo nam pekne krasne ostrihal nas maly syn vsetky listky, ostali len hole stonky...ale pekne to pustilo znova listky a paradajky nam rodili az do decembra, prezili aj prve mensie mrazy, az tie silne ich dostali...

      Odstrániť
  9. Zdravim, chcem sa spytat, ze kedy by mali zacat kvitnut balkonove rajciny?
    Ja som ich nasadila do kochlika zhruba pred mesiacom, narastli mi statocne, ale ziaden kvet.Co robim zle?

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Nemajte obavy, neviem sice kedy ste rajciny sadili, ale ked hovorite ze su velke tak do par tyzdnov az do mesiaca urcite nahodia prve kvety. :)

      Odstrániť
  10. Ďakujem za super návod, plánujem si tiež pestovať vlastnú zeleninu, dokonca už mám aj vyhliadnutý nový záhradný skleník, v ktorom sa zelenine bude určite dariť ešte lepšie.

    OdpovedaťOdstrániť