nedeľa 4. novembra 2012

Recept - Bratislavské rožky

Potrebujeme:

Cesto :
500 g múky, 125 g bravčovej masti, 125 g masla alebo Hery, 50 g práškového cukru, 10 g droždia, štipka soli, 1 žĺtok, asi 1,5 dl mlieka, vajce na potretie.
Plnka :
500 g mletého maku, 350 g cukru, 50 g hrozienok, 1 balíček vanilínového cukru, 1 strúhané jablko alebo 1 lyžica, 1,5 dl mlieka, citrónová kôra, mleté klinčeky.
Ako na to:

Príprava cesta :
Masť a maslo rozmrvíme v preosiatej múke. Droždie roztopíme vo vlažnom mlieku. V strede múky urobíme jamku, pridáme cukor, štipku soli, žĺtky z vajec a v mlieku roztopené droždie. Zmiesime polotuhé cesto a necháme odpočinúť 2- 12 hodín.
Rožky :
Odpočinuté cesto nakrájame na rovnaké 25 g kúsky, vyvaľkáme na oválne tvary, na kraj položíme 35 g plnky, zabalíme, položíme na plech, tvarujeme na rožky a natrieme žĺtkom. Keď žĺtok zaschne, natrieme rozšľahanými bielkami. Rožky necháme v chlade 1/2 hodinu odpočívať a potom upečieme vo vyhriatej rúre dozlatohneda pri 180° C cca 30 minút. Rúru zbytočne neotvárame. Dvojakým vajcom natreté cesto vytvorí mramorový povrch.

Recept - Bábovka

Potrebujeme:

  • 30 dkg polohrubej múky
  • 30 dkg práškového cukru
  • 1 vanilkový cukor
  • 1/2 prášku do pečiva
  • 1,5 dcl studenej vody
  • 1,5 dcl oleja
  • štipku soli
  • 6 vajec
Ako na to:

Cukor práškový, cukor vanilkový a žĺtka zo 6 vajec dobre vymiešame do penista. Pridáme vody - miešame a pomaly pridávame olej. V múke zamiešame prášok do pečiva, potom múku aj s vyšľahanými bielkami pridáme do misy a veľmi opatrne to všetko zmiešame. Túto zmes nalejeme do vymasteného a múkou posypaného bábovkového pekáča.
Do bábovky môžeme pridať podľa chuti napr.: orechy, hrozienka alebo kakao.

Recept - Ananásové rezy

Potrebujeme:

  • 200 g masla alebo hery
  • 200 g práškového cukru
  • 5 vajec, 120 g polohrubej múky
  • pol balíčka prášku do pečiva
  • 20 g kakaa
  • tuk a múka na vymastenie a vysypanie plechu
  • 1 lyžica rumu
  • ríbezľový lekvár
  • konzervovaný ananás
Čokoládová poleva: 100 g čokolády, 100 g masla alebo hery.
Ako na to:

Maslo vymiešame s cukrom a so žĺtkami do peny, pridáme múku, prášok do pečiva a kakao, premiešame a nakoniec zľahka primiešame tuhý sneh ušľahaný z bielkov. Cesto rozotrieme na vymastený a vysypaný plech a upečieme vo vyhriatej rúre. Vychladnutý koláč pokvapkáme rumom a šťavou z kompótu, potrieme ríbezľovým lekvárom, obložíme ananásom a polejeme čokoládovou polevou. Podľa chuti môžeme ešte ozdobiť ušľahanou šľahačkou a posekanými orechmi.
Čokoládová poleva: Čokoládu posekáme, pridáme maslo, za stáleho miešania roztopíme a najemno vymiešame.

Recept - Krémeš ovocný

Potrebujeme:

  • 500 g lístkového cesta
  • 1,5 l mlieka
  • 4 balíčky zlatého klasu
  • 2 balíčky vanilkového cukru
  • 8 lyžíc kryštáľového cukru
  • 120 g okrúhlych piškót
  • 70 g mrazených černíc
  • 150 g mrazených ríbezlí ( keď nemáme, nahradíme čerstvým ovocím )
Ako na to:

Lístkové cesto rozdelíme na 2 časti, vyvaľkáme a jednu časť cesta uložíme na vymastený plech. Z mlieka, Zlatého klasu, vanilkového a kryštálového cukru uvaríme puding. Polovicu pudingu rozotrieme na cesto a posypeme zmesou ovocia ( iba polovicu použijeme ). Na ovocie poukladáme piškóty a zalejeme druhou časťou pudingu, posypeme zostávajúcim ovocím a prikryjeme druhou časťou rozvaľkaného cesta. Vidličkou poprepichujeme a dáme piecť. Hotový krémeš posypeme práškovým cukrom.

Recept - Cuketová pizza

Potrebujeme:

  • 600 g cukety
  • 200 g tvrdého syra       
  • 250 g polohrubej múky             
  • 1,5 dl oleja
  • 1 prášok do pečiva
  • 3 vajcia
  • 1 cibuľu
  • 5-8 strúčikov cesnaku
  • 1 PL vegety
  • 1 ČL soli
  • korenie
  • 4 papriky
  • 6 rajčín
Ako na to:

Cuketu očistíme, nastrúhame, cibuľu nakrájame nadrobno a orestujeme na oleji. Pridáme k cukete spolu s ostatnými prísadami, zamiešame a dáme piecť na pomastený a pomúčený plech. Na povrch, ešte pred pečením, nakrájame na plátky papriku a rajčiny.

Pečieme pri 180°C 50 min., pred koncom posypeme strúhaným syrom.

Dobrú Chuť!

Recept - Brokolica so syrom

Potrebujeme:

  • 1 stredne veľkú brokolicu
  • 10 plátkov syra (môže byť aj viac)
  • olej
  • trošku soli
Ako na to:

Brokolicu poriadne umyjeme a uvaríme v slanej vode. Varíme dovtedy kým nezmäkne.
Medzitým si mierne zohrejeme olej a uvarenú brokolicu jemne osmažíme na oleji. Nakoniec pridáme navrch plátky syra. Množstvo syra závisí od každého z nás. Podávame so zemiakovou kašou alebo varenými zemiakmi.

Recept - Baklažán s kuracou plnkou

Potrebujeme:

  • 4 baklažány
  • 200g pečeného alebo vareného kuracieho mäsa
  • 2 rajčiny
  • 1 cibuľu
  • maslo
  • soľ
  • mleté čierne korenie
  • petržlenovú vňať
  • 150g strúhaného syra
Ako na to:

Baklažány pozdĺžne prekrojíme a z každej polovice vyberieme časť dužiny. Vydlabanú dužinu nadrobno posekáme. Na olivovom oleji speníme cibuľu, pridáme pokrájané kuracie mäso, pokrájanú dužinu baklažánov, ošúpané a jadierok zbavené drvené rajčiny, soľ, korenie a chvíľku spolu podusíme. Zmesou naplníme vydlabané polovice baklažánov, posypeme strúhaným syrom, petržlenovou vňaťou a zapečieme vo vyhriatej rúre.

Recept - Pečený pstruh na masle

Potrebujeme:

  • pstruh podľa počtu osôb
  • korenie rybacie príp. soľ
  • čierne korenie
  • sladká paprika
  • maslo
  • mletá rasca
Ako na to:

Očisténého pstruha okoreníme rybacím korením príp. ak nemáme tak soľ, čierne korenie, sladká paprika, a rasca, pokvapkáme citrónom, a poukladáme na vymastený plech. Na každého pstruha poukladáme masielko a pečieme 10 až 15 minút na 190 až 200 stupňoch do zlatista. Podávame s varenými zemiakmi príp. pečenými.

Recept - Pečený pstruh v alobale

Potrebujeme:

  • 4 pstruhy
  • 8 plátkov anglickej slaniny
  • soľ
  • biele korenie
  • šalvia
 
Ako na to:

Riadne očistené, opláchnuté, osušené pstruhy z vnútra osolíme, okoreníme a vložíme závitok šalvie. Pstruhy zabalíme do plátkov slaniny a obalíme alobalom a položíme priamo na rošt.
Podávame s varenými zemiakmi, maslom a zeleninovou prílohou.

Recept - Plnené pstruhy

Potrebujeme:

  • 4 pstruhy
  • soľ
  • 60 g cibule
  • 80 g rajčiakov
  • 80 g zeleninových paprík
  • petržlenová vňať, 1/2 citróna
Ako na to:

Očistené a vypitvané pstruhy umyjeme, osolíme, osušíme, pokvapkáme olejom a necháme na chladnom mieste postáť. Cibuľu nadrobno pokrájame, pridáme umyté a nadrobno pokrájané rajčiaky, papriky, posekanú petržlenovú vňať a všetko spolu zľahka premiešame. Zmesou naplníme pstruhy, polejeme horúcim olejom, pokvapkáme citrónovou šťavou a opečieme na rozpálenom oleji po oboch stranách.
Podávame so slaným pečivom.

Recept - Losos na bylinkovom masle

Potrebujeme:

  • 500 g mrazeného lososa
  • 2 lyžice oleja
  • 50 g bylinkového masla
  • citrón
  • mletá červená paprika
  • soľ
Ako na to:

Rozmrazeného lososa si nakrájam na kusy, ktoré si osolíme a pokvapkáme olejom, ktorý sme zmiešali s červenou mletou paprikou. Takto pripravené kusy pečieme na rošte z obidvoch strán domäkka. Po upečení ich kladieme na tanier, navrch položíme plátok bylinkového masla a obložíme osminkou citróna.

Recept - Zapečené rybie filé so syrom a kyslou smotanou

Potrebujeme:

  • 4 porcie rybieho filé
  • 50 g masla
  • 1 téglik kyslej smotany
  • 2 tavené syry
  • citrónová šťava
  • mletá červená paprika
  • soľ
  • rasca
  • petržlenová vňať
Ako na to:

Filé osolíme, opečieme, pokvapkáme citrónovou šťavou a necháme polhodinu odležať. Potom ho opečieme na oleji a uložíme na pekáč. Polejeme ho smotanou a syrom, okoreníme mletou paprikou, rascou, nadrobno nakrájanou petržlenovou vňaťou, obložíme kúskami masla a pečieme vo vyhriatej rúre.

Recept - Aljašská treska na cesnaku

Potrebujeme:

  • 800 g filé z tresky
  • soľ
  • mleté čierne korenie
  • 1 lyžicu hladkej múky
  • 2 lyžice oleja
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 2 lyžice masla.
 
Ako na to:

Rozmrazené filé z aljašskej tresky nakrájame (s hmotnosťou 150 g na porciu), osolíme, okoreníme a obalíme v múke. Obalenú rybu opečieme na oleji z obidvoch strán, pridáme na plátky nakrájaný cesnak, maslo a v rúre pod pokrývkou dopečieme. Pri podávaní polejeme výpekom s cesnakom. Vhodné prílohy: hrianky, čierny chlieb, rozličné druhy zeleninových šalátov.

Recept - Dusená ryba so smotanovou omáčkou a hríbami

Potrebujeme:

  • 600 g ryby
  • 2 lyžice tuku
  • soľ, 2 dl smotany
  • 2 lyžice pokrájaných hríbov
  • 1 lyžica cibule
  • 1 lyžica petržlenovej vňate
  • citrón
 
Ako na to:

Upravenú rybu osolíme a pokvapkáme citrónom. Na panvici roztopíme maslo, vložíme rybu, prikryjeme a dusíme asi 5 minút. Dusené ryby vyberieme lopatkou a udržíme v teple. Do oleja základu vložíme pokrájanú cibuľu, hríby, petržlenovú vňať, dochutíme koreninami a dusíme do mäkka. Nakoniec prilejeme kyslú smotanu a prevaríme. Dusenú rybu na tanieri polejeme smotanovou omáčkou.

Recept - Grilované kuracie stehná

Potrebujeme:

  • 8 kuracích stehien
  • Marináda:
  • 6PL oleja
  • 6PL bylinkového octu
  • 1PL sójovej omáčky
  • 1ČL mletej papriky
  • 3ČL paradajkového pretlaku
  • 1 strúčik cesnaku (nakrájaný)
  • rozmarín
  • tymián
 
Ako na to:

Suroviny k príprave marinády premiešame, zmesou polejeme stehná a necháme 12 hodín v chladničke. Pred grilovaním stehná osušíme a položíme na rozpálený rošt potretý olejom. Za postupného obracania grilujeme asi 15 minút. Pred podávaním osolíme.

Recept - Grilované kurča s čilli


Potrebujeme:

  • 1 kg kuracieho mäsa. 
  • Marináda: 125 ml sójovej omáčky, 2 lyžice citrónovej šťavy, 2 lyžice medu, 1 lyžica sezamového oleja, 3 malé čerstvé nadrobno posekané čili papričky, 2 lyžice nadrobno posekaného koriandra
Ako na to:

Všetky suroviny na marinádu zmiešame a pridáme porcie kurčaťa. Prikryté necháme v chladničke asi dve hodiny. Kurča vyberieme z marinády a dáme na gril. Prikryté grilujeme asi 45 minút. Podávame so sójovou omáčkou, posekanými čili papričkami a koriandrom.

Recept - Grilované kura s limetkou

Potrebujeme:

Na 8 porcii:
  • 2 polievkové lyžice slnečnicového oleja 
  • šťava a kôra z 2 limetiek 
  • 200g mangovej omáčky 
  • 25g strúhaného kokosu
  • 5cm kúsok čerstvého nastrúhaného zázvoru alebo mletý zázvor 
  • 4 polievkové lyžice nasekaného čerstvého koriandru 
  • 3 x 400g malých kuracích kúskov
  • 16 drevených špajdlí
Grilované kura s limetkou
 
Ako na to:

Špajdle si namočíme do teplej vody. Do misky dáme slnečnicový olej, limetkovú šťavu a kôru, mangovú omáčku, kokos, zázvor a koriander. Dobre premiešame, dáme do toho kuracie kúsky a necháme marínovať minimálne 1 hodinu v chladničke. Potom mäso dáme na špajdle potrieme ešte raz omáčkou a opekáme na grile 8-10 minút, občas otočíme. Podávame so šalátom.

Recept - Chips kuracie nugetky

Potrebujeme:

  • 500 g kuracích pŕs
  • 2 biele jogurty (2x150 ml)
  • 2 lyžičky karí korenia
  • paprikové chipsy 200 g balík
  • soľ, mleté čierne korenie.
Ako na to:

Do misy dáme jogurty, premiešame s karí korením. Rúru vyhrejeme na 180 stupňov Celzia. Rukou rozdrvíme paprikové chipsy. Kuracie prsia nakrájame na menšie kúsky. Zľahka ich naklepeme, osolíme, okoreníme podľa chuti. Kúsky mäsa namáčame do žltého jogurtu a do chipsov. Obalené nugetky dáme na pekáč, ktorý sme vystlali papierom na pečenie. Pečieme asi 20 minút.

Recept - Zapekané kuracie prsia s ananásom

Potrebujeme:

  • 4 kuracie prsia
  • 150 g oravskej slaninky
  • maslo
  • sterilizovaný ananás (kolieska)
  • plátkový syr
  • sušená bazalka, soľ, biele mleté korenie

Ako na to:

Na dno zapekacej misy poukladáme na plátky nakrájané maslo. Na maslo dáme plátky oravskej slaninky a na to kuracie prsia jemno osolené a okorenené. Na kuracie prsia položíme druhú vrstvu slaninky. Dáme do rúry a pečieme asi tak 20 minút pri teplote 200°C. Vyberieme z rúry a navrch poukladáme ananás, plátkový syr a posypeme sušenou bazalkou a pečieme ešte asi 10 minút. Veľmi chutné je to so zemiakovou kašou

Prajem Vám dobrú chuť :-)