utorok 22. mája 2012

Balkónové paradajky 1.časť sadenie

  Keď nemáte záhradu, alebo pozemok, na ktorom by ste mohli paradajky pestovať nieje nič lepšie ako si  spraviť paradajkový záhon priamo v byte na balkóne, netreba mať velký balkón a dokonca ani obrovské kvetináče, ktoré zaberajú plno miesta. Stačí Vám väčšia nádoba, alebo kochlík, ktorý ste dávnejšie používali na okrasné kvety. Pestovanie skutočne nieje náročné, stačí len torcha starostlivosti a v lete sa budete tešiť z vlastnej úrody :)

Poďme teda na samotné sadenie. V prvom rade treba mať kvalitnú zeminu, tento rok som semienka zasadil do substrátu pre výsev a množenie (kúpil som ho v baumaxe 10 litrov za 1,99EUR) a vyšlo mi viac ako ako 90% zasadených semienok, z čoho usudzujem ze na paradajky bola tato zemina priam idealna.
Tiež som si kúpil tzv. minipareniská (viď.1.foto) kde sa mi krasne zmestili 2 balíčky semienok. Postup je klasický, najprv si do nádoby dostatok zeminy, ktorú nasledne roukov utlačíte potom vysypete semienka a nanesiete asi centimetrovú vrstvu zeminy, ideálne preosiatej a opäť jemne zatlačíte a dostatočne zalejete. Na polievanie týchto drobných semienok je najlepšie používať rozprašovač. Nádoby necháte za na svetlom a teplom mieste za oknom a čakáte na prvé výhonky :)

                           >>> PREDAJ CHILLI SADENÍC TU <<<


Odrody,  ktoré som si tento rok kúpil

Ďalšou nie menej dôležitou vecou je termín vysádzania, kedže začiatok tohto roku bol teplejší ako obvykle, tak ja som tie svoje sadil už 13. februára, avšak vo všeobecnosti platí, že paradajky by sa mali sadit najneskôr prvý marcový týžden a na balkón dávať až keď pominú nočné a ranné mrazy, poprípade ak je cez den pekne slnečno a v noci ešte chladno môžete ich na noc dávať dovnútra aby nepomrzli.

Toto je to najzákladnejšie čo potrebujete k tomu aby ste si zasadili svoje vlastné paradajky, ak by ste mali otázku, na ktorú ste tu nenašli odpoved, nevahajte mi napísať    do komentáru a ja sa budem snažiťodpísať Vám hneď ako budem môcť.